Feyenoord geeft finale opnieuw snel uit handen

De spelers van Ajax worden gehuldigd in een bijna lege Kuip, nadat Feyenoord is verslagen in de bekerfinale. De Rotterdammers zijn al voor de huldiging naar de kleedkamer vertrokken. Foto Bas Czerwinski 06-05-2010, Rotterdam. Bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax. Prijsuitreiking in lege Kuip. Foto Bas czerwinski

Feyenoord 1 Ajax 4

Ruststand 0-1. 4. Suarez, 65. De Jong 0-2, 72. Tomasson 1-2, 77. De Jong 1-3, 83. Suarez 1-4. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 33.000.

De tribunes van de Kuip waren vrijwel leeg toen Ajax gisteravond voor de achttiende keer de KNVB-beker in ontvangst nam. Alleen vanuit de sponsorboxen klonk wat applaus. Een bijna surrealistisch beeld dat het gevolg was van de beslissing om uit veiligheidoverwegingen de finale op te splitsen in twee wedstrijden. Na de 4-1 nederlaag was de teleurstelling bij de spelers van Feyenoord bovendien zo groot dat ook zij het moment niet afwachtten dat Ajaxaanvoerder Luis Suarez de ‘zilveren denneappel’ in de lucht stak.

„Niet zo heel netjes”, zei toekomstig KNVB-directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. „Van voetbalprofs mag je verwachten dat ze respect tonen voor de prestatie van de tegenstander. Onlangs nog hebben we op een congres met enthousiasme gesproken over de erehaag die spelers van Fiorentina bij het verlaten van het veld kunnen opbrengen voor een succesvolle tegenstander. Dan was dit een verkeerd voorbeeld.”

Martin Jol, trainer van Ajax, vond ook dat de Feyenoorders „meer respect en waardering hadden moeten tonen. Dat leerde je 25 jaar geleden al bij de spelersvakbond VVCS”. De technische staf van Feyenoord kon het knarsetandend wel opbrengen voor Ajax te applaudisseren bij de huldiging. Trainer Mario Been: „Dat mijn spelers afwezig waren had te maken met teleurstelling.”

De bekerfinale verliep verder zonder onvriendelijkheden. Net als in de eerste finalewedstrijd anderhalve week geleden in Amsterdam, toen de thuisclub met 2-0 won, ging Ajax voortvarend van start: al in de vierde minuut schoot Luis Suarez de Rotterdamse hoop op het ‘Wonder van de Kuip’ aan diggelen. Ook in de Kuip gedroegen de voornamelijk Rotterdamse toeschouwers zich voorbeeldig. Zij gaven gehoor aan de oproep van onder anderen Feyenoordaanvoerder Giovanni van Bronckhorst, om wanordelijkheden en kwetsende spreekkoren achterwege te laten.

De antisemitische uitlatingen van Feyenoordfans vorige week zondag in de binnenstad van Rotterdam leidden tot wat onrust, maar verder lijkt de KNVB gelijk te hebben gekregen met de maatregel om de finale te splitsen. Van Oostveen sluit niet uit dat de voetbalbond de eindstrijd vaker over twee duels zal verdelen.

„Het sportieve uitgangspunt blijft weliswaar leidend”, aldus de directeur bedrijfsvoering. „We proberen niet voor niets vanaf 1983 al een traditie te maken van één finale die voor veel meer spanning zorgt dan twee duels. Aan de andere kant was dit een veilige oplossing en hebben veel meer mensen de eindstrijd kunnen zien. In de Arena ruim 36.000, vanavond 33.000 toeschouwers. Bij één finale in de Kuip hadden we van burgemeester Aboutaleb maar 24.000 kaarten mogen verkopen.”

De bond gaat de komende weken eerst met de clubs de dubbele eindstrijd evalueren. Daarna begin juni met de gemeenten en andere betrokken instanties. „Vervolgens beslissen we hoe we voortaan omgaan met dit soort specifieke wedstrijden”, aldus Van Oostveen. De KNVB-topman was verder bijzonder te spreken over de toeschouwers in de Kuip. „Het legioen verdient een groot compliment. Ik heb hier vanavond de ware voetbalsupporter gezien.”

De reactie van de clubs op de gekozen opzet laat zich niet moeilijk raden. „Toen we aankwamen hing hier al een vreemde, aparte sfeer”, meende Jol. „Ik hoop dat de supporters van beide finalisten er in de toekomst weer bij kunnen zijn. Het was saai.” En Been: „Dit is een toneelstuk geweest in twee bedrijven. De Kuip leek wel Fort Knox.”

Het toneelstuk veranderde na rust in een klucht. Bij het tweede doelpunt van Ajax huppelde een ballenmeisje (!) met een andere bal dan de wedstrijdbal in het veld. Arbiter Roelof Luinge liet doorspelen omdat hij de aanvallende partij [Ajax] niet wilde benadelen. Diezelfde Luinge zette zijn gedwongen afscheid luister bij door zichzelf vlak voor tijd een publiekswissel te gunnen. De bondsvertegenwoordigers zagen tot hun verbazing dat vierde official Kevin Blom na een omhelzing de fluit overnam van Luinge. Diens uitleg: „Ik vond dat het wel kon na een fantastische carrière van 26 jaar. In de rust had ik het bij Blom al geopperd. Vijf minuten voor tijd zei ik tegen hem: ‘We doen het gewoon’.” Van Oostveen tegen Luinge: „Tot het laatste moment heb je ons verrast.” Vervolgens werd Luinge benoemd tot lid van verdienste van de KNVB. Luinge wil in de nieuwe Topklasse bij de zaterdagclubs fluiten. Van Oostveen: „Ik zag Luinge knuffelen met directeur Henk Kesler [die de 54-jarige arbiter bekritiseerde in een tv-programma], dus de relatie tussen die twee is ook weer goed.”

    • Erik Oudshoorn