De topnazi had een broer

Albert Goering

Hermann Göring (1893-1946) was de hoogste nazi na Adolf Hitler, zijn permanente plaatsvervanger, medeaanstichter van de Holocaust, en broer van Albert.

Albert Göring leek in het geheel niet op zijn zeven jaar oudere broer. Hij was mager, had zwart haar en donkerbruine ogen. Hermann was dik, blond met helblauwe ogen. Ook de interesses en karakters van de broers verschilden als dag en nacht. „Hij was niet geïnteresseerd in politiek of het leger, ik wel”, aldus Hermann Göring tegen de psychiater die hem ondervroeg tijdens het proces van Neurenberg in 1946. „Hij was rustig, teruggetrokken, ik houd van massa’s en gezelschap.” Maar het belangrijkste verschil was dat Hermann miljoenen Joden liet vergassen, en Albert voor ze in de bres sprong.

Hermann Göring verbond zich al in de vroege jaren twintig aan Hitler en zijn gedachtengoed. Broer Albert deed juist uit protest tegen het antisemitisme afstand van zijn Duitse nationaliteit. Hij verhuisde naar Oostenrijk, en hielp Joodse vrienden aan geld of visa om te emigreren. Hij vervalste de handtekening van zijn broer op reisdocumenten. Ook ging hij regelmatig naar Berlijn om Hermann om een gunst te vragen. Albert bespeelde dan het grote ego van zijn broer: of de o zo grote Hermann zijn o zo grote macht kon aanwenden om die politiek gevangene of die Joodse vriend te sparen. Opvallend genoeg ging Hermann Göring soms op die verzoeken in. Zo liet hij op verzoek van Albert en zus Olga in 1938 aartshertog Josef Ferdinand van Toscane vrij uit concentratiekamp Dachau. „Dit element van hun contact verbaast me”, aldus de Australische historicus William Hastings Burke, die een boek over de broers schreef. „Hermann en Albert konden op één of andere manier afstand doen van hun officiële rol als ze elkaar ontmoetten in de context van de Göringfamilie.”

Na de oorlog werd Hermann gearresteerd: hij pleegde zelfmoord de nacht voor zijn geplande executie. Zijn beruchte achternaam bleef zijn broer achtervolgen: Albert werd een persona non grata, geen werkgever nam hem aan. Hij raakte depressief, alcoholverslaafd en pleegde ontrouw. Zijn vrouw en dochter verlieten hem, en hij stierf arm en anoniem.

Albert Göring ligt begraven in München, op land van de familie. Hermann ligt daar niet. Zijn as werd gedumpt in een modderige kreek.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema