De fut is er een beetje uit bij Chinese beursintroducties

Heeft het Chinese verkrappingsbeleid een slachtoffer geëist? Swire Pacific, één van de oudste conglomeraten uit Hongkong, heeft gisteren de beursgang voor 3 miljard dollar (2,3 miljard euro) van zijn vastgoeddochter ingetrokken, één dag voordat er een definitieve introductiekoers moest worden vastgesteld. Dat is een duidelijk signaal van wantrouwen onder beleggers.

Om te beginnen leek de prijsstelling van Swire Properties aan de hoge kant, toen de beursgang in april werd aangekondigd. Het nieuw binnen te halen kapitaal niet meegeteld, vertegenwoordigde het middelpunt van de marge een korting van 10 procent ten opzichte van de netto waarde van de bezittingen over 2010 – minder dan de helft van die van sommige branchegenoten. Het lokkertje was de uitbreiding van de activiteiten naar het Chinese vasteland, waar Swire Properties echter weinig ervaring heeft. Het is niet vergezocht te concluderen dat het bedrijf een beetje te inhalig was.

Toch speelt een reeks onsamenhangende maatregelen van Peking eveneens een niet onaanzienlijke rol. De Chinese regering is vastbesloten snelle prijsstijgingen in de vastgoedsector de kop in te drukken, en daarom heeft zij de vereisten ten aanzien van de aanbetalingen aangescherpt en de hypotheekmogelijkheden beperkt. Beleggers lijken niet overtuigd, maar de markten zullen waarschijnlijk lauw blijven reageren zolang Peking het niet aandurft te rente te verhogen, wat waarschijnlijk effectiever is. De branchegenoten van Swire in Hongkong hebben de afgelopen twee weken maar liefst 9 procent van hun waarde zien afkalven.

Dan is er nog het ‘Griekenland-effect’. Niet dat het risico zo groot is dat China of andere Aziatische landen in de problemen zullen komen met hun schulden. Zelfs traditioneel zwakke schakels als Indonesië en de Filippijnen hebben hun externe schuldenlast nu onder controle weten te brengen. Maar een vlucht naar veiligheid kan geld uit Azië doen wegvloeien. Aandelen van vastgoedbedrijven en van bedrijven die een beursgang voorbereiden, staan waarschijnlijk aan de top van de lijst met ‘onveilige’ fondsen.

Toch is er ook nog steeds vertrouwen in sommige delen van de markt voor Chinese beursintroducties. De beursgang voor 700 miljoen dollar van cosmeticaproducent L’Occitane duidt op het enthousiasme uit de hoogtijdagen van de beurs – het deel voor ‘kleine beleggers’ was honderdzestig maal overschreven. En Swire had wellicht een warmer onthaal gekregen als het iets lager had gemikt. Maar angstige beleggers willen duidelijk geen al te grote risico’s meer nemen – en je kunt ze moeilijk ongelijk geven.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • John Foley