Daar is Bos weer

Men zegt wel dat de geschiedenis zich herhaalt. En direct daarna zegt iemand anders dan dat de geschiedenis zich nooit herhaalt. Dat soort gesprekken gaat normaal gesproken over de grote, dramatische gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, zoals de val van het Romeinse Rijk, die werd ingezet toen de decadentie van het wufte Griekenland de rest van de toenmalige Eurozone besmette, of het begin van de Tweede Wereldoorlog, dat werd voorafgegaan door een situatie van diepe economische crisis met een progressieve president van de Verenigde Staten en een Europa in de greep van angst en rechtse ideologieën.

Deze week herhaalde de geschiedenis zich in het klein. Het nieuws van de afgelopen dagen leek oud nieuws. Daar was het zeilmeisje weer. Ze mag alweer niet in haar eentje rond de wereld zeilen. En daar was minister Klink weer, die het rookverbod in de horeca blijft handhaven terwijl het door een toenemend aantal cafés wordt genegeerd. En zoals de koningin vorig jaar geschokt moest doen na een ordeverstoring op Koninginnedag in Apeldoorn, zo waren nu voor haar ogen de poppen aan het dansen tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Een gevoel van déjà vu bekruipt ons.

En daar was Wouter Bos weer. We waren hem al bijna vergeten. Hij verscheen in het televisieprogramma Moraalridders van de EO. Daarin deed hij boude uitspraken. Volgens hem is Balkenende ongeschikt als premier. We herinneren ons dat Bos als vicepremier nooit veel ophad met de eenheid van kabinetsbeleid en zijn collega meermaals is afgevallen. Maar desalniettemin is het een kras staaltje van doorzichtige campagneretoriek om de man met wie je drie jaar lang schouder aan schouder hebt geregeerd, af te schilderen als totaal ongekwalificeerd voor die baan.

En waarom dan wel zou Balkenende ongeschikt zijn? Volgens Bos blijkt zijn onkunde vooral uit het feit dat er in zeven jaar vier kabinetten-Balkenende zijn gesneuveld. „Dat is wat veel van het goede.” Het is waar dat ons geheugen kort is en dat we zelfs Bos al bijna waren vergeten, maar we herinneren ons toch nog net dat Bos het was die het laatste kabinet-Balkenende ten val heeft gebracht.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer