boekberichten

Boekenverkoop lijdt niet onder de economische crisis

De Nederlandse boekhandel heeft de economische crisis vorig jaar goed doorstaan. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond. De boekhandel kon het afgelopen jaar een bescheiden positief resultaat behalen: de verkoop van boeken is in 2009 met 0,2 procent toegenomen in vergelijking met 2008. Het e-book speelde een kleine rol in de totaalomzet van de boekenverkoop. Naar schatting zijn vorig jaar 110.000 e-books en 37.000 e-readers verkocht, tegenover 49 miljoen papieren boeken met een totale omzet van 642 miljoen euro, meldt de Boekverkopersbond.

Klacht tegen verhalen uit ‘1001 Nacht’

Enkele Egyptische advocaten, die handelen in opdracht van moslimfundamentalisten en zich Avocats sans frontières noemen, willen een verbod zien op de verhalen uit Duizend en Een Nacht, omdat ze obsceen zouden zijn en ‘aan zouden zetten tot zonde’. Mohammed Salmawy, hoofd van de Egyptische schrijversbond, beschouwt de aanklacht als „een aanslag op het patrimonium”. „Wie ons patrimonium wil vernietigen, handelt op dezelfde wijze als de Talibaan toen ze de beelden van Boeddha vernietigden”, verklaarde hij tegen persbureau AFP.

Visioenen SF-auteur alsnog gepubliceerd

Een 8.000 bladzijden tellend manuscript met religieuze en filosofische visioenen van de Amerikaanse sciencefictionschrijver Philip K. Dick zal, bijna dertig jaar na zijn dood, worden gepubliceerd, meldt The New York Times. De auteur had voor het eerst een ‘visioen’ in 1974, na een verdoving bij de tandarts voor het trekken van een verstandkies. Hij begon religieuze symbolen te zien en legde die vast. De visioenen kwamen terug, al dan niet zelf opgeroepen door middel van drugs of alcohol. Ook in enkele semiautobiografische romans uit de jaren 80, zoals Valis, kwamen religieus geïnspireerde visioenen voor. Het eerste boek van het tweedelige Exegesis verschijnt in het voorjaar van 2011.

Romeo en Julia in contact via Twitter

Een nieuwe mode op Twitter: berichten van literaire personages, georganiseerd vanuit toneelgezelschap de Royal Shakespeare. Als je ervoor kiest om ‘julietcap16’ te volgen, of ‘romeo_mo’ zie je het drama zich in real time op het scherm ontvouwen. Zo twitterde Romeo eerdaags nog aan Juliet: ‘@julietcap16 I’m ok. Can’t see you though, not now. Maybe soon. I love you gorgeous girl. Stay safe.x’.

Nick Clegg noemt Beckett literaire held

Samuel Beckett was het antwoord van Nick Clegg – lijsttrekker van de Britse partij Liberal Democrats – op de vraag van The Guardian wie zijn literaire held was. „Beckett is iemand die erin slaagt om je binnen een paar regels naar zijn wereld te vervoeren: handig voor als je weinig tijd hebt om te lezen”, aldus Clegg. Hij noemt speciaal het toneelstuk Wachten op Godot: „Zijn werk maakt dat ik me ongemakkelijk voel. Het idee dat het leven een gewoonte is, een serie bewegingen zonder betekenis, is nooit makkelijk om te accepteren. Beckett bevraagt de zaken die de rest van ons voor vanzelfsprekend aannemen. Die moed bewonder ik, want het zijn gevaarlijke vragen: als de tradities en waarden waar we zo aan hechten, waardeloos blijken te zijn, wat blijft er dan nog over?”

Zie ook nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl