Bekentenis in zaak-Luten

De 41-jarige man uit Hoogeveen die maandag werd aangehouden op verdenking van de moord op de 15-jarige Andrea Luten heeft een bekentenis afgelegd. Dit heeft het OM in Assen gistermiddag bekendgemaakt.

De verdachte heeft tegenover de politie verklaard dat hij de scholiere op 10 mei 1993 in de bossen bij Gijsselte, tussen Ruinen en Hoogeveen, heeft gewurgd. Hij heeft verklaard dat hij die dag op de plek was waar Andrea langsfietste op weg van school naar huis. Hij en Andrea kenden elkaar niet. De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft nog veertien dagen vastzitten.

Maandag werd de man gearresteerd. Zijn DNA-profiel kwam overeen met DNA-sporen die waren gevonden op de kleding van Andrea. Hij was in november vorig jaar door de Asser politierechter veroordeeld wegens huiselijk geweld. Op grond daarvan moest hij DNA afstaan.

De moord op kasteleinsdochter Andrea Luten veroorzaakte een schok in de kleine dorpsgemeenschap van het Drentse Ruinen.

Er werden de afgelopen zeventien jaar in totaal vijf verdachten aangehouden. Een van hen, de nu 35-jarige Richard Kelly uit Groningen is „ontzettend blij” met de bekentenis van de verdachte die deze week is aangehouden. Driehonderd mensen stonden DNA af. De huidige verdachte is de afgelopen jaren door niemand genoemd als mogelijke dader.

De ouders van Andrea Luten, Lammi en Roelof Luten, reageerden eerder deze week opgelucht op de aanhouding van de verdachte. Zij wonen in Hongarije, maar zijn deze week naar Nederland gekomen.