Apple iPad vanaf juli in Nederland

Nederland loopt twee maanden achter op de rest van Europa. Tenminste, als het gaat om de beschikbaarheid van de Apple iPad, de tablet computer die vanaf eind mei in landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië te koop is. En wakosda? De modellen met alleen wifi en 16 GB  zullen volgens dit bericht 479 euro

nrc_ipad

Nederland loopt twee maanden achter op de rest van Europa. Tenminste, als het gaat om de beschikbaarheid van de Apple iPad, de tablet computer die vanaf eind mei in landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië te koop is.

En wakosda? De modellen met alleen wifi en 16 GB  zullen volgens dit bericht 479 euro of 429 pond kosten. Het 32 GB model kost 579 euro, het 64 GB model 679 euro. Voor een variant met 3G (mobiel internet) moet 100 euro extra worden afgerekend.  Bij het Duitse T-Mobile liggen de prijzen twee tientjes hoger en moet je 499 euro voor het instapmodel afrekenen. De Europese prijzen zijn hoger dan in de VS, waar het apparaat 499 dollar kost (392 euro met de huidige slappe euro). De Nederlandse introductie van de iPad zal vermoedelijk synchroon lopen met die van de nieuwe - reeds uitgelekte - iPhone 4G of HD.

Dure opties

De instapprijs van de iPad is volgens Apple billijk ten opzichte van een laptop of netbook, maar er zit een addertje onder het gras. Het apparaat wordt vrij kaal geleverd, zonder hoofdtelefoon of dockingstation. De prijzen van de iPad-opties zijn niet mals. Wie presentaties op een iPad wil geven moet er nog een losse VGA-adapter (29 dollar) bij kopen. Wie foto’s van een geheugenkaartje of camera wil halen is nog eens 29 dollar kwijt. De bijpassende beschermhoes kost 39 dollar, het dockingstation 29 dollar. Bij veel gadgets zitten die  accessoires er standaard bij, zonder meerprijs. Het is duidelijk dat Apple zijn winstmarges hoe dan ook zal halen.

1 miljoen iPads, 5.000 apps

De internationale aankondiging komt nu het 3G-model iPad met mobiel internet net in de winkels ligt. Hoewel, in de Apple Store in Boston was de iPad 3G de hele week niet meer te krijgen en ook in kleinere filialen was ie uitverkocht.  Volgens Apple waren er in de eerste dagen 300.000 van de 3G-versie met mobiel internet verkocht. In totaal zijn er tot nu toe 1 miljoen iPads verkocht. Analisten denken dat Apple dit jaar 3 tot 4 miljoen exemplaren van zijn tablet computer zal verkopen.

De afzet van iPads zal sneller groeien als het aantal geschikte applicaties toeneemt. Tot nu toe zijn er 5.000 applicaties voor de iPad, op een totaal van 200.000 voor de gehele App Store. iPhone-software werkt ook op een iPad, maar het resolutieverschil is verre van ideaal en zeker niet ‘des Apples’. Daarnaast kan elke ontwikkelaar zelf bepalen of een programma dat je voor de iPhone kocht, ook werkt op de iPad. Het kan voorkomen dat je voor iPhone OS-apps twee keer een licentie moet afrekenen, omdat je de software op twee verschillende apparaten gebruikt.

Opvallend is dat Apple het apparaat in zijn demo-settings duidelijk profileert als een game-apparaat. Ongeveer een kwart van de voorgeïnstalleerde applicaties van de iPads die in Amerikaanse winkels liggen, zijn demo’s van casual games. Niet zo vreemd dat Nintendo Apple als een bedreiging beschouwt voor de verkopen van zijn draagbare spelcomputers.

Datakosten

Apple levert de iPad 3G zonder simlock. Je kunt dus zelf een datasim in de 3G plaatsen, mits je ‘m op maat knipt tot het micro-sim formaat dat de iPad ondersteunt. Het Britse Orange heeft al een dataplan bekend gemaakt: 2 pond voor 200 MB (op te maken binnen een dag). 1 GB voor een week kost 7,50 pond. een maandelijks 3GB abonnement 15 pond. Het is nog niet bekend wat het aanbod van Nederlandse providers wordt. Wel lekten eerder de prijzen van de databundels van T-Mobile Duitsland uit.

    • Marc Hijink