Andreas Scholl

Courtney Love tijdens een optreden, in februari, in Paradiso Foto Andreas Terlaak Courtney love treedt voor het eerst sinds 15 jaar weer met haar band Hole op in Nederland. Haar vorige optreden (ook in Paradiso) eindigde vroegtijdig nadat Love de balusstrade op klom om de vrouw die een bekertje bier naar haar gooide de huid vol te schelden en vervolgens het podium te verlaten. Courtney Love staat meer bekend om haar relatie en kindje met Kurt Cobain en haar drugsverslaving dan om haar muzikale carriere. Foto: Andreas Terlaak 21-02-2010

Andreas Scholl

O. von Wolkenstein, liederen

cd oude muziek ****

Oswald von Wolkenstein – de naam nodigt uit tot nevelige bespiegelingen. In werkelijkheid is er juist veel bekend over de rouwdouwerige laatmiddeleeuwse ridder/diplomaat/bard (ca. 1377-1445) uit Tirol, die er zelfbewust voor zorgde dat zijn 130 liederen verzameld werden. Zijn portret, karakteristiek eenogig en met rood dophoedje, werd beroemd. En uit zijn liedteksten, vooral het aanstekelijke Durch Barbarei, Arabia deduceer je zonder moeite zijn reislustige levenswandel; te paard bereisde Von Wolkenstein Arabië, Rusland, Scandinavië en het Middellandse Zeegebied.

Countertenor Andreas Scholl, gefascineerd door Oswalds leven en liederen, wisselt op een aantrekkelijke cd-compilatie zijn kopstem af met het gruizig en meer viriele borstgeluid van zijn ‘gewone’ bariton. Dat voegt iets toe aan de zeggingskracht van de liederen, want de naar verluidt gewelddadige en levenslustige Von Wolkenstein put zich uit in sappige beschrijvingen van vleselijke wellust – waarvoor het elegante geluid van Scholls kopstem misschien een maatje te gepolijst is.

De liedteksten zelf zijn verrassend tijdloos. Reizen en het wilde leven zijn leuk, maar het wordt tijd voor het geluid van nakomelingen, houdt de dan 38-jarige Oswald zich voor. Om, eenmaal ‘gezegend’ met kinderschare, vurig naar het reizen terug te verlangen. Naar de ‘juiste’ uitvoering blijft het gissen, maar de instrumentale begeleiding van een viertal musici op harp, allerlei luiten, dulce melos (een oer-toetsinstrument) en een soort vedel, voegen veel toe aan de welluidendheid.

Mischa Spel

    • Mischa Spel