Al na 3 minuten gespeeld

Voor de achttiende keer won Ajax de KNVB-beker.

Luis Suarez zette zijn ploeg al na 3 minuten op 0-1, waardoor het duel van alle spanning was ontdaan.

De Ajaxspelers worden gehuldigd in een leeggelopen Kuip, nadat Feyenoord is verslagen in de bekerfinale. Foto Bas Czerwinski 06-05-2010, Rotterdam. Bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax. Ajax spelers tijdens huldiging. Foto Bas Czerwinski

De gekste maatregelen moesten de kwaadwillende Feyenoordsupporters kalm houden bij deel twee van de gesplitste bekerfinale tegen Ajax. Maar al na drie minuten werd het humeur van de aanhang in de Kuip verpest door het doelpunt van Luis Suarez dat de return ontdeed van de spanning. De aanhang uit Rotterdam gedroeg zich echter en Ajax bezorgde zichzelf met een 4-1 overwinning een troostprijs nadat de ploeg de landstitel zondag aan FC Twente had moeten laten.

De Feyenoordsupporters moeten zich vereerd hebben gevoeld voor de wedstrijd. Ze werden al in de stad in de gaten gehouden door een doventolk die bewakingsbeelden controleerde op lippen die kwetsende woorden vormen. Eenmaal in het stadion werden ze getrakteerd op ballenmeisjes in plaats van -jongens. Dat zou bevorderlijk zijn voor de sfeer in het stadion. De speaker sprak betuttelend vaak de gedragsregels uit, want bij wantoestanden zou de KNVB kunnen besluiten de volgende klassieker in de Kuip zonder publiek te laten spelen.

Het begin was weinig geruststellend, met het doelpunt van Suarez dat ontstond na een verkeerde aanname van de jarige Denny Landzaat. De topscorer van de eredivisie aarzelde niet en schoot van dertig meter raak. Doelman Erwin Mulder schampte de bal nog met zijn vingertoppen. Feyenoord trapte vervolgens af in de wetenschap dat het na de 2-0 nederlaag in de heenwedstrijd vier keer moest scoren om de KNVB-beker te winnen. Ajax domineerde dan ook in de Kuip. Feyenoord, dat zonder de geblesseerde aanvoerder Giovanni van Bronkchorst speelde, werd na twintig minuten voor het eerst gevaarlijk. Jon Dahl Tomasson kwam alleen voor doelman Maarten Stekelenburg na een handige pass van Leroy Fer, maar gleed ongelukkig uit bij zijn poging op doel te schieten.

Ajax kreeg na een half uur goede mogelijkheden bij een hectische situatie in het strafschopgebied van Feyenoord. Emanuelson, Suarez en opnieuw Emanuelson misten van dichtbij, gehinderd door Mulder, verdediger Stefan de Vrij en de doelpaal. In de tegenaanval kreeg opnieuw Tomasson een kans, maar hij kwam centimeters tekort bij een voorzet van Roy Makaay, die gisteren zijn loopbaan beëindigde om jeugdtrainer te worden bij de club uit Rotterdam.

Feyenoordtrainer Mario Been kon in de rust slechts proberen een voor de supporters acceptabel resultaat te behalen. Hij wisselde Landzaat en De Vrij voor Jonathan De Guzman en Bart Schenkeveld. Even leek het tot een stevige tweede helft te komen, met harde overtredingen voor Ajacied Toby Alderweireld en Feyenoorder Tim de Cler. Scheidsrechter Roeloef Luinge, die gisteren met een publiekswissel afscheid nam van het betaald voetbal, hield echter met twee gele kaarten de wedstrijd in de hand.

Feyenoord kwam met goede wil tot een afstandsschot van Georginio Wijnaldum en een buitenspeldoelpunt van Karim El Ahmadi, maar opnieuw scoorde Ajax. Siem de Jong, die beide doelpunten in de heenwedstrijd maakte, rondde een pass af van Demy de Zeeuw. Een deel van de supporters verliet daarna moedeloos de Kuip, wat door anderen met gefluit werd bekritiseerd.

Feyenoord redde nog de eer via Tomasson die het meest alert was nadat De Guzman uit een vrije trap op de lat had geschoten, maar daarna kon de ploeg het kwaliteitsverschil met Ajax niet meer maskeren. De Jong en Suarez maakten beiden hun tweede doelpunt van de avond na schrijnende verdedigingsfouten. Feyenoord restte de bevrediging van het voorbeeldige gedrag van de eigen supporters. „Ajax was over twee wedstrijden de veel betere ploeg”, zei trainer Been voor de tv-camera. „Na het snelle doelpunt viel de tactiek helemaal weg. Vooral de manier waarop we verliezen is een grote teleurstelling.”

Ajax kreeg de achttiende KNVB-beker in de clubgeschiedenis uitgereikt in een leeggelopen Kuip. De spelers liepen geen ereronde en zouden later op de avond worden gehuldigd in de eigen Arena. Daar hadden zo’n 11.000 supporters de return van de bekerfinale bekeken. In het verleden vonden huldigingen van Ajax in het centrum van Amsterdam plaats, maar dat draaide de laatste keren uit op ongeregeldheden. Daarom besloot de gemeente dat de beker deze keer in de Arena moest worden onthaald.

    • Michiel Dekker