Afsplitsing van oppositie Birma

Een deel van de partij van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft vandaag verklaard een nieuwe oppositiepartij te beginnen om deel te kunnen nemen aan verkiezingen die later dit jaar worden verwacht.

De aankondiging komt een dag nadat de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van Suu Kyi, onder dwang werd opgeheven. De partij won de laatste democratische verkiezingen in Birma in 1990, maar het leger heeft sindsdien verhinderd dat de partij aan de macht kwam.

De partij van Suu Kyi weigerde zich opnieuw te laten inschrijven voor de komende verkiezingen zoals een nieuwe kieswet stipuleert. De Liga heeft verklaard dat de nieuwe kieswetten ondemocratisch en oneerlijk zijn en dat de weigering om te registreren neerkomt op een verkiezingsboycot.

Maar een groep leden van de Liga was het oneens met het besluit om de verkiezingen te boycotten en besloot daarom tot het oprichten van een eigen politieke partij, de Nationale Democratische Kracht (NDP).

„We zullen een nieuwe politieke partij vormen om onze strijd voor democratie voor te zetten,” zei oud-politiek gevangene Khin Maung Swe, voorheen een belangrijk lid van de partij van Suu Kyi.

Het was nog niet meteen duidelijk of Suu Kyi enige rol zal gaan spelen in de nieuwe partij, maar het leek onwaarschijnlijk. Zij heeft de verkiezingswetten van de militaire junta eerder „ondemocratisch” genoemd en gezegd dat zij „er niet over peinst” om haar partij te registereren voor de verkiezingen.

Swe verklaarde dat hij intern had voorgesteld een „reddingsbootpartij” te vormen om op die manier de opheffing van de Liga te omzeilen. „Die gedachte werd niet geaccepteerd”, zei hij.

De nieuwe partij werd deze maand nog geregistreerd bij de Verkiezingscommissie, zo verklaarde Swe. De wet die eist dat partijen voor 6 mei zijn aangemeld geldt alleen voor bestaande politieke partijen.

„We zullen onze eindeloze democratische strijd voortzetten binnen het wettelijke kader,” verklaarde Than Nyein, die naar verwachting de voorzitter zal zijn van de nieuwe partij.

De regering heeft nog geen datum bepaald voor de komende verkiezingen, die de eerste zullen zijn in twintig jaar. De verkiezingen zijn breed bekritiseerd als een opzetje om het militaire regime legitimiteit te verschaffen. (Reuters)