5 redenen om tv te kijken

Happy Street in Shanghai People wait for the arrival of Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende (unseen) at the Dutch pavilion at the site of the World Expo 2010 in Shanghai on May 1, 2010. Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende was in Shanghai to attend the opening ceremony the World Expo 2010. AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ AFP

1 satire

De TV Kantine

RTL4, 22.00-22.30u.

Carlo Boszhard en Irene Moors nemen heel bekend Nederland op de hak. De slappe verhaallijntjes zie je door de vingers door de geslaagde imitaties, van onder anderen Joris Linssen en Kelly.

2 docu

Het uur van de wolf: Happy Street op de World Expo

Ned.2, 22.50-23.55u.

Documentaire volgt architect en beeldend kunstenaar John Körmeling, die drie jaar bouwde aan ‘Happy Street’, het Nederlands paviljoen voor de World Expo 2010 in Shanghai. Körmeling staat meestal lachend, soms vloekend en vaak onbegrepen in zijn werkoverall tussen de opdrachtgevers en de Chinese bouwvakkers.

3 thriller

TBS

België 1, 23.35-01.00u.

Johan van der Sterre (Theo Maassen) zit in een tbs-kliniek omdat hij zijn vader heeft vermoord. Zelf zegt hij dat zijn vader hem en zijn zusje heeft misbruikt. Johan is ervan overtuigd dat zijn moeder de waarheid kent en ontsnapt om haar te zoeken. Hij gijzelt de 13-jarige Tessa (Lisa Smit) en gaat met haar op zoek naar zijn moeder. Als zijn moeder voor hem die verklaring aflegt, zal hij Tessa veilig thuisbrengen. Zegt hij. (Pieter Kuijpers, 2008).

4 oorlogsfilm

Sophie Scholl - die letzten Tage

Ned.2, 23.55-01.50u.

De verhoren van Sophie Scholl, hét symbool van Duits antinaziverzet, en het showproces, teruggevonden in de archieven van de voormalige DDR, vormden de basis voor een steekspel tussen Sophie en Gestapo-officier Robert Mohr. Julia Jentsch speelt formidabel Scholl, Gerald Alexander Held is de overtuigde nazi die dit meisje desondanks soms wel lijkt te willen redden van haar lot. (Marc Rothemund, 2005).

5 Tragikomedie

Moonlight Mile

BBC1, 00.45-02.45u.

In deze onstuimige tragikomedie over rouwverwerking trekt Jake Gyllenhaal in bij de ouders van zijn vermoorde verloofde. Ondanks zijn verdriet wordt hij verliefd op een meisje in een bar. (Brad Silberling, 2002)