Wetenschap kort

Medicatie van ouders aan chronisch zieke kinderen is vaak fout

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Ouders van kinderen met een chronische ziekte maken in een kwart van de gevallen fouten wanneer ze hun kind medicijnen geven. Dat is 3 mei gemeld op de jaarlijkse bijeenkomst van de Pediatric Academic Societies. Onderzoekers gingen op huisbezoek bij ouders van 83 kinderen van een half tot twintig jaar, allemaal met kanker, sikkelcelanemie of epilepsie. Veel voorkomende fouten waren: het aantal pillen niet opvoeren of afbouwen zoals was voorgeschreven of het verkeerd bereiden, afmeten of toedienen van de medicijnen. Zo gebeurde het geregeld dat een kind veel te weinig pijnstilling kreeg doordat de ouder een spuitje of tabletsnijder niet goed gebruikte. Ongeveer 8 procent van de fouten berokkende werkelijk schade bij het kind. In 79 procent van de gevallen werden alle medicijnen door de moeder gegeven. Aan het opleidingsniveau van de ouders lag het niet: 49 procent had minimaal een bachelordiploma.

Magneet kan helpen bij depressie

Charleston. Magnetische stimulatie van de hersenen via een spoel die bij het hoofd wordt gehouden, verlicht de symptomen van sommige depressieve mensen. Dat bevestigt Amerikaans onderzoek dat deze week gepubliceerd is in het medische tijdschrift Archives of General Psychiatry. Nadat patiënten drie weken met de techniek werden behandeld, verdwenen de depressieklachten bij 14 procent van de deelnemers. Bij mensen die een nepbehandeling kregen, was dat 5 procent. De patiënten kregen elke dag een behandeling van 37 minuten. Mogelijk, zeggen de onderzoekers van de Medical University of South-Carolina, verbetert het resultaat nog als de behandeling enkele weken langer duurt. Er waren al veel aanwijzingen dat ‘transcraniële magnetische stimulatie’ (TMS) depressieve mensen kan helpen. De elektromagneet wekt lokaal een zwakke elektrische stroom op in de hersenen, net onder de schedel. De Gezondheidsraad in Nederland oordeelde eind 2008 dat de resultaten van TMS bij een lastig te behandelen depressie „hoopgevend” zijn. Het is niet duur en de bijwerkingen zijn beperkt. Hoe het werkt, is onduidelijk. Ander onderzoek aan TMS laat zien dat het ook kan helpen bij de ziekte van Parkinson, en voor mensen die stemmen horen. (AFP)

Muggen erven DEET-resistentie

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De resistentie die sommige muggen vertonen tegen afweermiddelen zoals Autan wordt door slechts één dominant gen bepaald. Dat berichtten onderzoekers gisteren in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het product Autan bevat de stof DEET die de meeste muggen afstoot. Toch landde 13 procent van een laboratoriumpopulatie muggen van de soort Aedes aegypti op een arm die met DEET was ingesmeerd. Werden deze vrouwtjesmuggen gekruist met willekeurige mannetjes dan bleek 50 procent van de vrouwelijke nakomelingen DEET-resistent. Het bleek dat zintuigcellen in de antennes van de DEET-resistente muggen verminderd gevoelig waren voor het afweermiddel.