Werkgevers: zorgen over steunoperatie

Een demonstrant gebaarde gisteren naar de oproerpolitie bij het Griekse parlement. Foto AP A protester gestures to riot police outside the Greek Parliament in central Athens, Wednesday, May 5, 2010. Protestors tried to storm Greece's parliament and hurled paving stones at police, who responded with tear gas Wednesday as tens of thousands of outraged Greeks took to the streets to protest harsh new spending cuts aimed at saving their country from bankruptcy.(AP Photo/Petros Giannakouris) AP

De financiële steun die Griekenland in het vooruitzicht is gesteld is onvermijdelijk, maar mag niet ten koste gaan van het economisch herstel in Europa. De financiële sector moet in staat blijven om de kredietverlening aan het bedrijfsleven op peil te houden. Extra lasten voor banken zijn daarom ongewenst.

Dit hebben de Nederlandse werkgevers, verenigd in VNO-NCW en MKB-Nederland, vanmorgen laten weten. De werkgevers maken zich zorgen over „het gemak waarmee sommige partijen de banken een verplichte bijdrage via een bankbelasting willen opleggen”. Elke euro waarmee het eigen vermogen van banken wordt verhoogd, scheelt volgens de werkgevers 25 euro aan kredietverlening. Met name het midden- en kleinbedrijf, dat grotendeels op bancaire financiering is aangewezen, kan de dupe worden van een stapeling van maatregelen tegen banken.

Morgen vergadert de Tweede Kamer over de steun aan Griekenland, waarvan de bijdrage van Nederland rond de 5 miljard euro zal bedragen. Instemming met de voorwaarden mag volgens de werkgevers niet ten koste gaan van de ruimte die banken hebben voor de kredietverlening aan het bedrijfsleven. De twee organisatie dringen bovendien aan op maatregelen om een tweede ‘Griekenland’ in de toekomst te voorkomen. Daartoe zal het Europese Groei- en Stabiliteitspact moeten worden aangescherpt. Morgen komen ook de leiders van de landen van de Europese Unie in een speciale vergadering bijeen om te spreken over de Griekse kwestie en de gevolgen voor Europa.

De stemming op de financiële markten bleef vanmorgen uiterst wankel. Gunstige macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten streden om voorrang met de zorgen dat de Griekse schuldencrisis overslaat naar Portugal en Spanje. De straatprotesten in de Griekse hoofdstad Athene, waarbij gisteren drie doden vielen, wakkerden het wantrouwen aan dat Griekenland niet in staat zal blijken afdoende te bezuinigen en op termijn aanstuurt op een herstructurering van zijn schulden.

Het lukte Spanje vanmorgen wel om een 5-jarige overheidsobligatie van 2,4 miljard euro gefinancierd te krijgen, en dat bracht korte tijd enige rust terug op de markten. De betaalde rente was wel fors, met 3,58 procent. De geslaagde veiling voorkwam niet dat de euro zakte tot onder de 1,28 dollar, de laagste koers sinds maart vorig jaar. De Europese munt tikte even een dieptepunt aan van 1,2755 dollar. De beurskoersen waren relatief stabiel, na twee dagen van verliezen. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,6 procent hoger dan de slotkoers van gisteren, op 332,71 punten.

Op de obligatiemarkt ging de vlucht uit als wankel beschouwde eurolanden naar als veilig beschouwde markten als de Verenigde Staten en Duitsland door. De effectieve rente op Griekse tienjarige staatsleningen steeg met 0,21 procentpunt naar 10,79 procent. De rente op gelijksoortige Spaanse obligaties ging met 0,05 procentpunt omhoog naar 4,29 procent, bij een stijging van 0,11 procentpunt naar 6,27 procent voor Portugal. De rente op Duitse en Amerikaanse obligaties zakte juist licht.