Spanje zal nu heel snel orde op zaken moeten gaan stellen

De eurozone staat voor zijn ‘Bear Stearns-moment’. Nadat de Amerikaanse zakenbank in maart 2008 was gered, duurde het zes maanden voor branchegenoot Lehman Brothers onderuit ging. Zullen Spanje, Portugal en andere landen op drift raken, nu Griekenland te hulp is geschoten? Als dat gebeurt, kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn. Om te voorkomen in de maalstroom te worden meegezogen, moeten zwakke landen dringend actie ondernemen.

De eerste tekenen uit Spanje zijn niet bepaald bemoedigend. De minister van Economische Zaken zei gisteren in een radioprogramma dat zijn regering vasthield aan het huidige versoberingsprogramma en geen nieuwe maatregelen overwoog. Premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft intussen zijn woede geuit over de ‘onverdraaglijkheid’ dat Spanje het slachtoffer is geworden van geruchten dat het het volgende land zou zijn dat in aanmerking komt voor een reddingspakket. Hij wees erop dat de Spaanse staatsschuld slechts 55 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, veel minder dan het gemiddelde van de eurolanden en minder dan de helft van het niveau van Griekenland.

In normale tijden zouden deze argumenten overtuigend zijn. Maar vertrouwenscrises kunnen een eigen leven gaan leiden. Zelfs als de geruchten vanuit het perspectief van Zapatero volslagen waanzin zijn, is het vertrouwensverlies van de markt niet noodzakelijkerwijs irrationeel, omdat in paniek geraakte beleggers precies datgene teweeg kunnen brengen waarvoor ze bang zijn.

Bovendien steekt de Spaanse economie nu ook niet echt in blakende vorm. Het werkloosheidspercentage is 20 procent, de spaarbanken zijn in de problemen, het begrotingstekort bedraagt meer dan 11 procent van het bbp en de particuliere sector gaat gebukt onder een grote schuldenlast – wat betekent dat Spanje afhankelijk is van de bereidheid van buitenlandse beleggers om zijn behoeften te financieren.

In zo’n situatie is het van cruciaal belang tot actie over te gaan. Het is een beetje als zwemmen aan de rand van een draaikolk. Spanje en Portugal kunnen daar nog steeds aan ontsnappen, maar als ze verder naar binnen worden gezogen, zal geen inspanning hen nog kunnen redden.

Voor Spanje is het recept redelijk eenvoudig: maak concrete plannen om het tekort terug te dringen; bevries de ambtenarensalarissen onmiddellijk; hervorm de arbeidsmarkt en voorzie de spaarbanken van nieuw kapitaal. En doe het nu.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Hugo Dixon
    • Fiona Maharg-Bravo