Spaanse politiek bespreekt de crisis

In een poging het aanhoudende wantrouwen op de financiële markten weg te nemen, heeft de Spaanse premier Zapatero gisteren een ruim twee uur durend onderhoud gehad met de leider van de rechtse oppositie, Mariano Rajoy.

De bijeenkomst onder vier ogen was de eerste tussen beiden in achttien maanden. Rajoys conservatieve Volkspartij (PP) is sinds het uitbreken van de crisis zeer kritisch over de aanpak ervan door de regering en probeert zich er zo veel mogelijk van te distantiëren.

Dat Rajoy zich nu toch liet ontvangen op het regeringpaleis is het directe gevolg van de onrust over mogelijke besmetting van de Griekse schuldencrisis naar het Iberisch Schiereiland. Hierdoor steeg de rente op de Portugese en Spaanse staatsobligaties ook deze week dagelijks met enkele basispunten. De Madrileense beurs verloor in twee dagen 7,5 procent.

De agenda van de ontmoeting tussen Rajoy en Zapatero was van te voren beperkt tot twee punten: de bijdrage aan het noodkrediet voor Athene en de hervorming van de bankensector. Rajoy zegde op het eerste punt zijn steun toe. Aangaande de banken kwamen de twee leiders overeen herstructurering van de Spaanse spaarbanken „te bespoedigen”.

Spanjes 45 spaarbanken (cajas de ahorros) maken de helft van de bankensector in het land uit. Ze speelden de afgelopen jaren een prominente rol in het ontstaan van de Spaanse vastgoedzeepbel. Sinds het uiteenspatten hiervan is een deel ervan in grote problemen gekomen. De regering en centrale bank proberen daarom fusies en saneringen te forceren. Tot nu toe verloopt dit proces erg traag door verzet van regionale en lokale politici die de grote invloed die ze hebben op de banken dreigen te verliezen. De ‘bespoediging’ die Rajoy en Zapatero nu hebben afgesproken moet dit politieke verzet doorbreken. Hiervoor is tot eind juni de tijd. Dan moet het bankenherstructureringsfonds van 99 miljard euro, dat vorige zomer werd opgericht, van de Europese Commissie weer worden ingetrokken.