Schilderij Picasso's maîtresse brengt record op

De voorjaarsveilingen in New York zijn sterk begonnen met een recordopbrengst voor een Picasso. Zowel bij Christie’s als Sotheby’s bracht moderne en impressionistische kunst degelijke prijzen op, al bleef bij Christie’s toch 20 procent van het aanbod onverkocht.

Met 106.482.500 dollar (ruim 83 miljoen euro) is Picasso opnieuw de schilder met het duurste op een veiling verkochte werk. Dat bedrag werd dinsdagavond bij Christie’s betaald voor zijn Nu au plateau de sculpteur (1932). Hij onttroonde daarmee beeldhouwer Alberto Giacometti wiens l’Homme qui marche I in februari in Londen 104,3 miljoen dollar opbracht. Naakt, groene blaadjes en een buste, zoals de Picasso ook wel heet, is een groot schilderij, 1,5 bij 1,2 meter, en beeldt zijn maîtresse Marie-Thérèse Walter af. Het is afkomstig uit de belangrijke collectie van Frances en Sidney Brody en is in 1951 gekocht van Picasso’s galeriehouder Paul Rosenberg. De nieuwe eigenaar is niet bekendgemaakt.

Christie’s bleef achter met 13 (ongeveer 20 procent) van de 69 aangeboden schilderijen en een totale opbrengst van 335,5 miljoen dollar, het beste resultaat sinds november 2007. Van de opbrengst kwam 224 miljoen dollar van de 39 werken uit de collectie Brody.

De grootste tegenvaller was Edvard Munch, wiens schilderij van een zittende man en een zwangere vrouw met mandje kersen was geschat op 35 miljoen dollar, maar geen koper vond. Giacometti was wel succesvol met drie verkochte beelden: een buste van zijn broer Diego, een arm met gestrekte hand en een wandelende kat voor respectievelijk 55,3 miljoen dollar, 25,8 miljoen dollar en 20,8 miljoen dollar. Driekwart van de kopers kwam uit Europa of de VS, de rest uit voornamelijk Azië.

Bij Sotheby’s werden woensdagavond 43 van de 50 (87 procent van het aanbod) verkocht voor een totaalbedrag van 195 miljoen dollar. Het topstuk was Henri Matisse’s Bouquet pour le quatorze juillet uit 1919 dat 28,6 miljoen dollar opbracht. Aziatische bieders waren sterk vertegenwoordigd en kochten vier van de tien duurste werken. Volgende week wordt in New York de modernere kunst geveild.