Russische marine ontzet gekaapte olietanker

De Russische marine heeft vanochtend een einde gemaakt aan de kaping van een Russisch koopvaardijschip bij Somalië. Speciale eenheden van het oorlogsschip Maarschalk Sjaposjidov bestormden de olietanker Universiteit Moskou, pakten tien piraten op en bevrijdden de 23 Russische opvarenden.

De bevrijdingsactie is bevestigd door de marinemissie Atalanta van de Europese Unie. Het Russische persbureau RIA-Novosti haalde vanochtend een Russische marineofficier aan die verklaarde dat één piraat is gedood. Dit was vanmiddag nog niet bevestigd.

De Universiteit Moskou werd gisterochtend gekaapt ten noordoosten van Somalië. De tanker, die onderweg was naar China, vervoert 86.000 ton olie met een geschatte waarde van 50 miljoen dollar. De commandant van de Maarschalk Sjaposjidov besloot in te grijpen nadat de opvarenden van de Universiteit Moskou zich verschanst hadden in een veilige ruimte op hun schip. Een helikopter van de Maarschalk Sjaposjidov die polshoogte ging nemen, werd beschoten door de piraten, aldus de Atalanta-missie. Daarop schoot de helikopterbemanning terug. Uiteindelijk werden speciale eenheden op de Universiteit Moskou gezet en gaven de piraten zich over. Justitie in Moskou wil de tien opgepakte piraten nu vervolgen.

Nederlandse mariniers bevrijdden een maand geleden het Duitse vrachtschip Taipan. De tien toen opgepakte piraten wachten in Nederland op hun mogelijke overlevering aan Duitsland.