Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Paniek

Het is 7 mei 1945. Ik zit als een bang vogeltje op een trappetje in de Paleisstraat tegen de zijkant van het Koninklijk Paleis. Over de Dam rennen mensen in paniek. Door de lucht vliegen de kogels, verwonden mensen, doden. Paniek overheerst. Een man vraagt me of ik hard kan lopen. Ik bibber ja. Hij pakt me bij de hand en we rennen naar een winkel aan de overkant. Kogels vliegen over ons hoofd maar we komen veilig aan. De paniek blijft. Het is 4 mei 2010. „Een bom”, schreeuwt iemand op de Dam. Mensen stuiven in paniek vele kanten op. Geen doden dit keer, wel gewonden. Mijn paniek is die van 65 jaar geleden.

Ruud Gortzak