Nederland kort

Kamermeerderheid wil Bevrijdingsdag elk jaar als vrije dag

Den Haag. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag maken, met een vrije dag voor iedereen. Het voorstel werd gisteren gedaan door PvdA-leider Job Cohen, maar was in 2007 al eens door de SP bepleit. Toen haalde het plan geen meerderheid, omdat de PvdA destijds tegen was. Nu is die meerderheid er wel, want behalve de PvdA en de SP zijn ook de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks voorstander. Het CDA spreekt van een sympathiek idee. D66 is voor, mits er een andere feestdag wordt afgeschaft. De Partij voor de Dieren is tegen. Cohen wil met zijn voorstel aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. „Het wonderlijke is dat, naarmate je in een vrijere wereld leeft, het besef afneemt hoe belangrijk dat eigenlijk is”, zei hij tegen de website nu.nl. Sinds 1990 is 5 mei overigens al een officiële nationale feestdag, maar een verplichte vrije dag is het niet. In veel cao’s is geregeld dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is. Dat was dit jaar het geval. Bevrijdingsdag is gisteren overigens massaal gevierd. Alleen al naar de dertien bevrijdingsfestivals kwamen honderdduizenden mensen. Andere grote evenementen waren het defilé in Wageningen, de rondrijdende bevrijdingstrein en het afsluitende bevrijdingsconcert in Amsterdam. Het bevrijdingsfestival Zuid-Holland, dat zich gisteren op twee podia in Rotterdam afspeelde, is dit jaar zonder problemen verlopen. Vanwege de agressie van bezoekers vorig jaar waren er in Rotterdam extra veiligheidsmaatregelen. (ANP)

Waalwijkse zusjes nog niet naar moeder

Waalwijk. De twee 3-jarige zusjes die afgelopen zondag in alle vroegte uit een raam op de eerste verdieping van een huis in Waalwijk vielen, gaan voorlopig niet terug naar hun moeder. Dat heeft een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming gisteren gezegd. De moeder was op het moment van het incident niet thuis. „De meisjes gaan naar een gegarandeerd veilige plek”, aldus de woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming. De Raad heeft de zaak overgenomen van Bureau Jeugdzorg, dat de afgelopen twee jaar over de vloer kwam bij de moeder. Het gezin kreeg hulp na een melding van huiselijk geweld begin 2008. De meisjes vielen van vier tot vijf meter hoog. Ze bleken geen ernstige verwondingen aan de val te hebben overgehouden. (ANP)

Politie beëindigt protest Molukkers

Den Haag. Zes Molukse jongeren hebben zich gisterochtend aan de hekken van de Indonesische ambassade in Den Haag vastgeketend. De politie knipte de vijf mannen en een vrouw na enige tijd los en hield hen aan omdat zij niet hadden voldaan aan een bevel of vordering. Dat meldde een woordvoerster van de politie. Vlak voor de actie verstuurden de jongeren een persbericht, waarin ze stelden op het thema van ‘4 en 5 mei’ in te spelen. Ze vroegen om Molukse gewetensgevangenen in Indonesië, die volgens hen voor het uiten van hun mening zijn opgepakt en mishandeld, vrij te laten. De Republiek der Zuid-Molukken (RMS) stond begin deze week officieel stil bij het 60-jarig bestaan. De Molukkers, die zich nooit thuis hebben gevoeld in het onafhankelijke Indonesië (1949), riepen op 25 april 1950 op Ambon de Republik Maluku Selatan uit. In september zette het Indonesische leger de aanval op Ambon in. In 1951 zochten duizenden overwegend Zuid-Molukse KNIL-militairen toevlucht in Nederland. (ANP)

Limburgers om drugs gepakt in Duitsland

Keulen. De Duitse politie heeft bij het oprollen afgelopen dinsdag van een bende van drugssmokkelaars twee in Tegelen (Limburg) wonende Turken van 24 en 26 jaar opgepakt. Dat maakte de politie in Keulen gisteren bekend. In totaal pakte de politie in samenwerking met de Duitse douane negen verdachten op. De bende zou de afgelopen maanden honderden kilo’s amfetamine uit Nederland naar Duitsland hebben gesmokkeld. De twee mannen werden betrapt, toen ze dinsdagavond in Frechen-Königsdorf in Duitsland een autoband uitwisselden met een 30-jarige Marokkaan en een 22-jarige Duitser. In de band vonden de agenten elf pakjes met amfetamine van elk meer dan een kilo. (ANP)

Klink berust in negeren rookverbod

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) accepteert dat steeds meer cafés het rookverbod negeren. Hij heeft besloten geen extra maatregelen te nemen, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Uit onderzoek van bureau Intraval blijkt dat sinds begin vorig jaar het aantal cafés waar wordt gerookt per kwartaal 5 tot 10 procent stijgt. Vorige week werd bekend dat 41 procent van de café-eigenaren het rookverbod negeert. Volgens de woordvoerder van Volksgezondheid ziet het ministerie „geen aanleiding voor nieuw beleid”. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) blijft controleren, maar scherpt haar aanpak niet aan door meer controles of hogere boetes. Ze bevestigt dat de naleving van het rookverbod „achterblijft”.

Twee keer 30 jaar voor moorden Hurwenen

Arnhem. De rechtbank in Arnhem heeft afgelopen dinsdag marktkoopman B. (49) en diens 22-jarige zoon uit Hellevoetsluis veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, de maximale tijdelijke straf. De rechtbank acht hen schuldig aan de dubbele moord op een 52-jarige textielleverancier en diens 23-jarige zoon uit Hurwenen in september 2008. Zijt werden gekneveld, door het hoofd geschoten en hun huis werd in brand gestoken. De veroordeling is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM), maar het OM vond de twee schuldig aan doodslag. Het rijke slachtoffer was zakenpartner van de marktkoopman en had hem weleens een groot bedrag geleend. Behalve voor moord zijn de vader en zoon uit Hellevoetsluis veroordeeld voor brandstichting en diefstal. (ANP)