Nederland & Europa kort

Europees Parlement eens over uitwisseling passagiersgegevens

BRUSSEL. Het Europees Parlement heeft zich gisteren achter een voorstel van Sophie in ’t Veld (D66) geschaard over duidelijke voorwaarden voor de uitwisseling van passagiersgegevens met de Verenigde Staten. Hierdoor moet de Europese Commissie opnieuw in onderhandeling met de VS over het doorgeven van passagiersgegevens. „De massale uitwisseling van persoongegevens vraagt om spijkerharde garanties en de bescherming van burgerrechten”, zei In ’t Veld. In het akkoord moet volgens de Europarlementariër duidelijk staan dat bij uitwisseling van passagiersgegevens aan de Europese standaarden moet worden voldaan. Daarnaast moet onomstotelijk worden aangetoond dat het gebruik van persoongegevens noodzakelijk en proportioneel is. De VS zeggen inzicht in de data nodig te hebben in de strijd tegen terrorisme. (ANP)

Europese economie gaat weer aantrekken

BRUSSEL. De economie in de Europese Unie trekt dit en volgend jaar verder aan. Dat blijkt uit de voorjaarsraming die de Europese Commissie gisteren presenteerde. De Commissie raamt de groei voor 2010 op 1 procent en voor 2011 op 1,75 procent van het bruto binnenlands product. Dat is in beide gevallen een kwart procentpunt meer dan de Commissie in de najaarsprognose voorzag. Ook de werkloosheid ontwikkelt zich iets minder dramatisch dan gedacht. In het najaar ging de Europese Commissie nog uit van een gemiddelde werkloosheid in de EU van 10,25 procent voor 2010 en een verdere stijging het jaar erna. In de nieuwe raming wordt de werkloosheid voor 2010 geschat op 9,8 procent. (ANP)

Spanje probeert de markten te kalmeren

BRUSSEL. De EU heeft gisteren haar vertrouwen uitgesproken dat Spanje niet het slachtoffer van een schuldencrisis zal worden. „Er is geen reden om Spanje financiële steun te verlenen”, onderstreepte eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken). Volgens hem is de Spaanse situatie niet vergelijkbaar met die van Griekenland. Ook de Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero deed opnieuw een poging de financiële markten gerust te stellen. Tijdens een persconferentie in Madrid gaf hij de verzekering dat zijn regering strikt vasthoudt aan haar plannen om het hoge begrotingstekort terug te dringen. Dinsdag noemde Zapatero geruchten dat Spanje om honderden miljarden steun zou moeten vragen bij de EU al „complete waanzin”. Hij deed een oproep om te stoppen met „speculaties die niet op feiten zijn gebaseerd”. (ANP)

Minder asielzoekers naar de EU gekomen

LUXEMBURG. Het aantal asielzoekers dat in Europa aankomt, is vorig jaar afgenomen. De EU-landen registreerden in 2009 261.000 aanvragen, tegen 281.000 in het voorgaande jaar. De grootste groep asielzoekers kwam uit Afghanistan, meldde het Europees statistisch bureau Eurostat. Nederland kreeg 16.100 asielverzoeken. Daarmee behoort het tot de topzeven van de 27 EU-lidstaten die de meeste asielzoekers binnenkrijgen. Mogelijke oorzaken van de daling zijn de recessie en de verbeterde grensbewaking in Zuid-Europa. (ANP)

In Amsterdam is de fiets het populairst

BRUSSEL. Van de Amsterdammers gaat 48 procent per fiets of lopend naar werk of opleiding. Dat is het hoogste percentage van 75 onderzochte Europese steden. Dit blijkt uit een Europees onderzoek naar de beleving van de levenskwaliteit door inwoners van grote steden, dat de Europese Commissie gisteren in Brussel presenteerde. Opvallend ander feit is verder dat Rotterdammers zich in vergelijking met inwoners van andere grote steden relatief weinig lijken te storen aan lawaai. 51 procent van de Rotterdammers ziet lawaai als een groot probleem. In de Griekse hoofdstad Athene doet 95 procent van de inwoners dat. Voor het onderzoek zijn in iedere stad vijfhonderd willekeurige burgers ondervraagd. (ANP)