Mogelijk link met netwerk in Pakistan

This undated image, obtained from orkut.com on May 4, 2010, shows Faisal Shahzad, the Pakistani-American who is suspected as the driver of a bomb-laden SUV into New York's Time Square on May 1. Shahzad, a naturalized U.S. citizen born in Pakistan, was arrested late on May 3 at John F. Kennedy International Airport by FBI agents in New York as he tried to take a flight to Dubai, local and federal officials said. REUTERS/Courtesy of Orkut.com/Handout (CRIME LAW DISASTER IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Reuters

Faisal Shahzad, de Pakistaanse Amerikaan die heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de mislukte aanslag op Times Square, heeft naar eigen zeggen terreurtraining gekregen in Pakistan. Een verband met een specifiek terreurnetwerk is nog niet vastgesteld.

Shahzad werd maandagavond op het vliegveld in New York gearresteerd toen hij naar Dubai wilde vertrekken. Volgens anonieme bronnen werkt hij goed mee met het politie-onderzoek. Tijdens zijn verhoor zou hij verklaard hebben dat hij is opgeleid voor het maken van bommen in Waziristan, een tribale regio aan de Afghaanse grens, waar onder anderen de Pakistaanse Talibaan trainingskampen hebben. Dat vermeldt de aanklacht, waarin Shahzad wordt beschuldigd van poging tot gebruik van een massavernietigingswapen.

Een medewerker van een Pakistaanse inlichtingendienst zei echter dat Shahzad zijn training had ontvangen in Kohat, een stad buiten de tribale gebieden.

Er is nog geen bewijs voor betrokkenheid van de Pakistaanse Talibaan, die de aanslag, zaterdagavond met een niet-ontplofte autobom, hebben opgeëist. In het Pakistaanse Karachi is dinsdag een vriend van Shahzad gearresteerd. Het gaat om Mohammad Rehan, die banden zou hebben met Jaish-e-Mohammad, een jihadistische beweging die oorspronkelijk vocht tegen het Indiase bestuur van Kashmir. Rehan werd opgepakt toen hij de Bat’ha-moskee verliet. Die moskee zou strijders leveren voor Jaish, die in de tribale gebieden training zouden krijgen van de Pakistaanse Talibaan.

Als Shahzad inderdaad is opgeleid door de Pakistaanse Talibaan, is de volgende vraag of zij ook de opdracht en financiële steun voor de aanslag hebben verstrekt. Het zou de eerste keer zijn dat de beweging buiten Zuid-Azië heeft toegeslagen. Eerdere claims en aankondigingen van aanslagen in de VS bleken steeds grootspraak.

De Amerikaanse regering heeft de voorschriften voor het screenen van vliegtuigpassagiers gisteren verscherpt. Shahzad was bijna ontkomen doordat zijn naam pas laat op de zogeheten no-fly-lijst was aangetroffen. Als luchtvaartmaatschappijen nu een melding ontvangen, moeten ze binnen twee uur controleren of deze persoon niet op de no-fly-lijst van de overheid staat. Voorheen hadden zij 24 uur de tijd voor deze controle.

Onder meer senator Charles Schumer uit de staat New York heeft de regering gisteren om 30 miljoen dollar extra gevraagd voor veiligheidsmaatregelen – bovenop de 20 miljoen dollar die voor 2010 al zijn toegezegd. (AP, Reuters)