Kort nieuws Kunst

Sopraan Giulietta Simionato (99) overleden

Door onze kunstredactie

Rome, 6 mei. Giulietta Simionato, een van de grote Italiaanse mezzo-sopranen van de vorige eeuw, is vannacht overleden, een week voor ze volgende week woensdag haar honderdste verjaardag zou vieren. Simionato, die na haar eerste optreden in 1927 pas veel later een grote internationale carrière maakte, was befaamd om haar egale lage timbre. Ze maakte haar debuut in de Scala van Milaan in 1936, maar kreeg daar pas grote rollen te zingen tegen het einde van de jaren ’40, toen haar stem volledig tot ontwikkeling was gekomen. Simionato was een begaafd actrice en had een groot repertoire. Ze zong lichte en komische rollen als Cherubino in Mozarts Cosí fan tutte, Isabella, Rosina en Cenerentola in Rossini-opera’s tot de zware rollen als Azucena, Ulrica, Eboli en Amneris in opera’s van Verdi. Ze zong ook veel rollen in het Franse repertoire: Carmen, Dalila en Charlotte. Simionato vierde triomfen naast de beroemdste sopranen van haar tijd: Maria Callas, Renata Tebaldi en Joan Sutherland. Met Callas zong ze als Adalgisa in tal van voorstellingen van Bellini’s Norma. Giulietto Simionata nam in 1966 afscheid van het operapodium, maar bleef nog enkele dennia op allerlei manieren actief in het operaleven. Ze was ook te zien in de documentaire Il bacio di Tosca (984) van Daniel Schmid over het Casa Verdi, een tehuis in Milaan voor gepensioneerde operazangers.

Installatie over paus verwijderd

Ottersum, 6 mei. Kunstenaar Jos Deenen heeft zijn kunstwerk, dat seksueel misbruik door geestelijken aan de kaak stelt, eergisteren uit cultureel centrum Roepaen in het Noord Limburgse Ottersum moeten verwijderen. Eerder hadden bezoekers van het voormalige klooster klachten ingediend. Het kunstwerk is opgebouwd rond drie kruizen met daarin een foto van de paus en krantenartikelen over seksueel misbruik door geestelijken in de Verenigde Staten. De beheerder van het centrum heeft nog voorgesteld het werk op een minder prominente plek te hangen, maar dat weigerde Deenen. Daarop werd zijn werk verwijderd. Zijn andere werken blijven wel te zien op de tentoonstelling K@R-t-Blanche. (ANP)

Dans op het dak

Rotterdam, 6 mei. Dansgezelschap Conny Janssen Danst gaat een aantal voorstellingen op het dak van het Rotterdamse Hofpleinstation geven. Een „vergeten en verloren wereld”, aldus choreografe Janssen. De elf voorstellingen, Common Ground, zullen aan het begin van de zomer plaatsvinden. De skyline van Rotterdam vormt het decor; de livemuziek is van Michel Banabila. (ANP)