Kort nieuws Economie

Freddie Mac doet opnieuw beroep op steun van overheid

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 6 mei. De Amerikaanse hypotheekgigant Freddie Mac heeft opnieuw miljardensteun nodig van de overheid. Bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal (een verlies van 6,7 miljard dollar, 5,2 miljard euro), maakte het concern bekend voor 10,6 miljard dollar aan steun te hebben ontvangen van het ministerie van Financiën. Freddie Mac is de op een na grootste hypotheekfinancier in de VS. Samen met concurrent en marktleider Fannie Mae kwam Freddie in de zomer van 2008 in de problemen toen de Amerikaanse huizenmarkt instortte.

Nintendo: verkoop Wii onder druk

Tokio, 6 mei. De verkoop van de spelcomputer Wii komt dit jaar verder onder druk te staan. De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo meldde vandaag uit te gaan van een wereldwijde verkoop van 18 miljoen Wii’s in het boekjaar 2010/2011. Afgelopen boekjaar, dat eind maart eindigde, waren dat ruim 20 miljoen stuks. In 2008/2009 werden zelfs nog bijna 26 miljoen exemplaren verkocht. De verkoop van de Wii staat sinds vorig jaar onder druk na enkele topjaren. Nintendo kreeg te maken met verhevigde concurrentie van Microsoft, Sony en nieuwkomers op de markt voor computerspellen zoals Apple. (ANP)

Lagere omzet bij supermarkten

Amsterdam, 6 mei. De Nederlandse supermarkten hebben in april 5,8 procent minder omzet gehaald dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft marktonderzoeksbureau GfK vandaag bekendgemaakt. De omzet in de weken 14 tot en met 17 bedroeg 2,33 miljard euro in vergelijking met 2,47 miljard euro een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de verschuiving van Pasen, dat in 2009 in week 13 viel, daalde de omzet volgens GfK met 0,2 procent. In de eerste vier maanden steeg de omzet met 0,4 procent tot iets meer dan 10 miljard euro. (ANP)

Problemen bij overname AIG-tak

Londen, 6 mei. De Britse verzekeraar Prudential is op problemen gestuit bij de miljardenovername van de Aziatische tak van de American Insurance Group (AIG). Dat maakte Prudential gisteren bekend. Prudential zou meer informatie geven over de overname en de aandelenuitgifte die daarmee gepaard zal gaan, maar de verzekeraar was nog steeds in overleg met de Britse toezichthouder, de FSA, over het plan. Vooral over de kapitaalspositie van het concern na de overname had de FSA nog vragen. (ANP)