Kort nieuws Buitenland

Franse rechtbank wil Iraniër niet aan VS uitleveren

Parijs, 6 mei. Een Franse rechtbank heeft een Amerikaans verzoek afgewezen om de uitlevering van een Iraanse ingenieur die Washington ervan beschuldigt Iran illegaal technologie te hebben geleverd die voor militaire doelen kan worden gebruikt. Volgens de rechtbank heeft Majid Kakavand niet de Franse wet geschonden – een voorwaarde voor uitlevering. Volgens de VS heeft Kakavand via internet Amerikaanse elektronica aangeschaft en daarbij verhuld dat ze voor Iran waren bestemd door ze naar Maleisië te laten sturen. Iran heeft gesuggereerd dat de zaak-Kakavand was bedoeld om druk op Teheran uit te oefenen om de van spionage beschuldigde Franse Clotilde Reiss te laten gaan. (AP)

13 doden bij aanval in Afghanistan

Kabul, 6 mei. Bij een aanval op een overheidsgebouw in de Afghaanse provincie Nimroz hebben gisteren acht zelfmoordterroristen zichzelf opgeblazen. Zij probeerden het gebouw binnen te dringen terwijl de provincieraad daar vergaderde. De politie schoot een negende zelfmoordenaar dood. Een lid van de provincieraad kwam om, alsmede twee agenten en een burger. De Talibaan zeggen de aanslag te hebben uitgevoerd omdat de provincieraad de bevolking tegen hen wilde opzetten. Veel Talibaanstrijders uit buurprovincie Helmand zijn na een groot offensief daar naar Nimroz gevlucht. (AP)

Cel voor Duitse wapenlobbyist

Door onze correspondent

Berlijn, 6 mei. De vroegere Duitse wapenlobbyist Karlheinz Schreiber (76) is gisteren wegens belastingontduiking tot acht jaar cel veroordeeld. Schreiber is een van de belangrijkste figuren in een schandaal met anonieme partijgiften voor de CDU, ruim tien jaar geleden. Die deels onopgehelderde affaire, waarbij onder anderen toenmalig bondskanselier Helmut Kohl en CDU-minister Wolfgang Schäuble waren betrokken, trok een diep spoor in de christen-democratische politiek.

Rechtszaak tegen ex-premier Nastase

Boekarest, 6 mei. In Roemenië is gisteren de voormalige premier Adrian Nastase aangeklaagd voor corruptie. Hij wordt ervan beschuldigd voor 630.000 euro aan steekpenningen te hebben aangenomen in zijn tijd als premier (2000-2004). Het Constitutionele Hof oordeelde in 2008 nog dat de corruptiezaak tegen Nastase (59) onwettig was omdat voormalige ministers, net als huidige ministers, juridisch onschendbaar zijn. Het parlement moest daarom eerst instemmen met vervolging. Dat gebeurde vorig jaar. (Reuters)

Vrijspraak in beroep Srebrenica

Sarajevo, 6 mei. De Bosnisch-Servische legercommandant Milos Stupar is gisteren in beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij de genocide in Srebrenica in 1995. Het Bosnische oorlogstribunaal had hem daarvoor in 2008 veroordeeld tot 40 jaar cel. Maar volgens het Hof van Beroep is er onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid. Stupar zou een dag na de genocide commandant zijn geworden van een eenheid die daarbij betrokken was. (Reuters)

Belgen op 13 juni naar stembus

Door onze correspondent

Brussel, 6 mei. Belgische kiezers kunnen vrijwel zeker op zondag 13 juni naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Vanmiddag zou de Kamer voor een laatste keer bijeen komen om zich te ontbinden. Dat betekent automatisch dat er nu verkiezingen worden georganiseerd. Twee weken geleden viel de regering van premier Yves Leterme.

Dode en gewonden bij Bengaalse rellen

Dhaka, 6 mei. In Bangladesh zijn gisteren een dode en ruim honderd gewonden gevallen toen de aanhang van oud-premier Zia werd aangevallen. Zia en haar medestanders waren op weg naar een politieke bijeenkomst in Natore, in het noordwesten. De oud-premier wijt de rellen aan activisten van de Awami League, de partij van haar rivaal Sheikh Hasina. Die werd in december 2008 voor de tweede maal premier. (Reuters)