Kort nieuws Binnenland

Tweede Kamer: maak van 5 mei jaarlijks vrije dag

Den Haag, 6 mei. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag maken, met een vrije dag voor iedereen. Het voorstel, gisteren gedaan door PvdA-leider Job Cohen, deed de SP in 2007 ook al eens. Toen haalde het plan geen meerderheid. Nu is die er wel, want behalve PvdA en SP zijn ook PVV, ChristenUnie en GroenLinks voorstander. Het CDA spreekt van een sympathiek idee. D66 is voor, mits een andere feestdag wordt afgeschaft. De Partij voor de Dieren is tegen. Cohen wil met zijn voorstel aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. Hoe een extra vrije dag voor iedereen betaald moet worden, kon Cohen gisteren in het tv-programma Pauw & Witteman nog niet zeggen. Sinds 1990 is 5 mei al een officiële nationale feestdag, maar geen verplichte vrije dag. In veel cao’s is geregeld dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is. Dat was dit jaar het geval. (ANP)

Rechter verbiedt ziekenhuisafspraak

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 6 mei. Een aantal ziekenhuizen in het zuiden van Nederland mag geen afspraken met elkaar maken over de beloning van operatieassistenten en anesthesisten. Dat heeft het gerechtshof van Den Bosch dinsdag bepaald. Het hof boog zich over een convenant dat vijftien ziekenhuizen hadden gesloten wegens een tekort aan dit type personeel. Op basis van dit convenant spraken ziekenhuizen af een arbeidsmarkttoeslag voor dit operatiepersoneel te schrappen en geen medewerkers aan te nemen die onlangs bij een ziekenhuis waren vertrokken om zich – tegen hoger tarief – te vestigen als zelfstandige. Het Bossche hof vindt dat het convenant de onderlinge concurrentie beperkt. De rechtszaak was aangespannen door de beroepsvereniging van anesthesiemedewerkers.

Drankverbod finale in R’dam blijft

Rotterdam, 6 mei. Het alcoholverbod rond de tweede bekerfinalewedstrijd in De Kuip in Rotterdam tussen Feyenoord en Ajax vanavond blijft gehandhaafd. Dat heeft vandaag de rechter besloten. Het verbod geldt in het centrum van de stad en in een gebied rondom het stadion, tussen twee uur ’s middags en middernacht. Rotterdamse horecaondernemers wilden via een kort geding afdwingen dat de gemeente de drooglegging vanavond zou intrekken. Het alcoholverbod is een van de maatregelen waarmee burgemeester Aboutaleb rellen wil voorkomen. De horecaondernemers vonden dat Aboutaleb een te lichtvaardig besluit had genomen (ANP)

Controle Curaçaose gevangenis Futuro

Willemstad, 6 mei. De Bon Futuro gevangenis op Curaçao zal in juni volledig worden doorgelicht. Zowel de cellen, de keuken als alle kantoren worden onderzocht op wapens, drugs, telefoons en andere niet toegestane spullen. De actie vindt plaats met Nederlandse steun en is onderdeel van een driejarig plan om de gevangenis te verbeteren. In de Bon Futuro gevangenis bevinden zich ruim zeshonderd gevangenen. De gevangenen zijn ingelicht over de actie en kunnen voorafgaand aan de schoonmaak illegale spullen inleveren. Na de actie zullen strengere regels gelden. (ANP)