Klassieker zonder fans dreigt na spreekkoren

Het legioen van Feyenoord is gewaarschuwd. Indien de bekerreturn vandaag in De Kuip tegen aartsrivaal Ajax moet worden gestaakt wegens kwetsende spreekkoren, dan wordt de eerstvolgende klassieker in Rotterdam zeer waarschijnlijk zonder publiek gespeeld.

„Wij hopen natuurlijk dat er helemaal niets gebeurt en dat het een mooi voetbalfeest wordt in De Kuip”, verklaarde een zegsvrouw van de KNVB. „Maar als het duel wegens aanhoudende spreekkoren niet kan worden uitgespeeld en de aanklager betaald voetbal er een strafzaak van maakt, zal het bestuur betaald voetbal adviseren om komend seizoen Feyenoord-Ajax achter gesloten deuren te spelen.”

Als organiserende gastheer zal de KNVB de eigen reglementen en richtlijnen ten aanzien van (onder meer) kwetsende spreekkoren strikt aanhouden en uitvoeren. Bij de bekerreturn zijn geen fans van Ajax aanwezig. De vrees is alom aanwezig, ook gezien de berichten op internet, dat de harde kern van Feyenoord bij een negatief scoreverloop de wedstrijd wil verstoren. De Rotterdamse ploeg kijkt al aan tegen een achterstand van 0-2 uit het eerste duel in Amsterdam.

In een open brief, die dinsdag in dagblad Metro en op de website van Feyenoord verscheen, roepen trainer Mario Been, aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en clubicoon Gerard Meijer de aanhang op zich respectvol te gedragen ten opzichte van Ajax.

Met Roy Makaay in het basisteam begint Feyenoord vandaag aan de return. De 35-jarige aanvaller nam zondag in de laatste competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen (6-2) in De Kuip al officieel afscheid van het legioen. „Roy kan doelpunten maken, dat weten we allemaal”, aldus coach Been. „Dus daarom staat hij erin.”

Trainer Martin Jol van Ajax heeft na de gemiste kans op de landstitel, zondag tijdens de laatste speelronde in de eredivisie, wat mentale ‘herstelwerkzaamheden’ moeten verrichten binnen zijn selectie. De coach rekende zich nog niet rijk na de 2-0. „We gaan de wedstrijd in De Kuip benaderen alsof het nog 0-0 is.” (ANP)