Kans op klassieker in Kuip zonder publiek

De Kuip, vandaag rond het middaguur. Als Feyenoordfans zich vanavond misdragen zijn ook zij bij een volgende Feyenoord-Ajax wellicht niet meer welkom. Foto Bas Czerwinski 06-05-2010, Rotterdam. Stadion de Kuip op de ochtend van de Bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax. Foto Bas Czerwinski

Als de return van de bekerfinale vanavond in de Kuip moet worden gestaakt wegens kwetsende spreekkoren van de Feyenoordaanhang, wordt de eerstvolgende klassieker tegen Ajax in Rotterdam waarschijnlijk zonder publiek gespeeld. Dat heeft een woordvoerster van de KNVB dinsdag gezegd. Competitiewedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden al zonder uitpubliek gespeeld.

In de Kuip zijn vanavond geen Ajaxsupporters. Uit angst voor geweld is de bekerfinale door autoriteiten, KNVB en clubs gesplitst. In de Arena won Ajax vorige week de heenwedstrijd met 2-0. De vrees bestaat dat fanatieke Feyenoordsupporters het duel vanavond zullen verstoren bij een voor hun club negatief scoreverloop.

„Wij hopen natuurlijk dat er niets gebeurt en dat het een mooi voetbalfeest wordt in de Kuip”, zei de zegsvrouw van de KNVB tegen persbureau ANP. „Maar als het duel wegens aanhoudende spreekkoren niet kan worden uitgespeeld en de aanklager betaald voetbal er een strafzaak van maakt, zal het bestuur betaald voetbal adviseren komend seizoen Feyenoord-Ajax achter gesloten deuren te spelen.”

Trainer Mario Been, aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en clubicoon Gerard Meijer riepen de Feyenoordsupporters dinsdag in een open brief op zich respectvol te gedragen ten opzichte van Ajax. „Een uitstekend initiatief”, zei de woordvoerster van de KNVB. „We hopen dat het helpt. We hebben niet voor niets de bekerfinale in tweeën geknipt. Het zou triest zijn als het dan alsnog fout gaat.”

De zegsvrouw liet ook weten dat de uitreiking van de KNVB-beker ongeacht de winnaar volgens het vaste draaiboek zal plaatsvinden. „We zien er niets in eventueel de KNVB-beker in de kleedkamer of in de Arena aan Ajax te overhandigen. De Kuip is nu eenmaal de vaste locatie voor de KNVB-bekerfinale. Daar hoort ook de uitreiking van de beker bij. Dat de supporters van Feyenoord de winnaar niet zullen toejuichen en massaal zullen vertrekken, kunnen we ons voorstellen. Maar dat verandert niets aan ons protocol.”

„Het moet in de Kuip een echte voetbalhappening worden”, zei trainer Been. „De ploeg heeft alle positieve energie van de supporters nodig om de achterstand goed te maken. Ons publiek zal zich massaal van de goede kant moeten laten zien. Op negatieve leuzen of ander wangedrag zit niemand te wachten. Het is al erg genoeg dat we bij bekerwinst niet op de Coolsingel kunnen worden gehuldigd. Dat is het ultieme feestje voor elke echte Feyenoorder. Het is heel vervelend dat een relatief klein groepje dat onmogelijk maakt. Wanneer is dat nu eens afgelopen?”

Been begint vanavond met Roy Makaay in het basiselftal. De 35-jarige aanvaller beëindigt zijn loopbaan en nam zondag al officieel afscheid van de supporters. De wedstrijd begint om 18.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Roelof Luinge, die ook afscheid neemt van het betaald voetbal.