Internationaal kort

Shi’ieten Irak willen geestelijken grootste zeggenschap geven

BAGDAD. Volgens een akkoord dat is gesloten door de twee grootste shi’itische allianties die samen een regering willen vormen in Irak zouden hoge shi’itische geestelijken de zeggenschap krijgen als de allianties het met elkaar oneens zijn. Als premier Maliki’s Staat van het Recht en de conservatieve Iraakse Nationale Alliantie er werkelijk in slagen een regering te vormen, zal de grotere rol voor de geestelijken er waarschijnlijk voor zorgen dat de regering de sunnitische minderheid in Irak nog verder van zich vervreemdt. Sunnieten hebben al gewaarschuwd dat het uitsluiten van sunnieten uit de regering kan leiden tot nieuw sektarisch geweld. De nieuwe shi’itische coalitie hoopt de grootste winnaar van de verkiezingen in maart, de seculiere alliantie Iraqiya die door veel sunnieten wordt gesteund, te passeren. (AP)

Verdachte bom in NY ‘trainde in Pakistan’

New York. De man die ervan wordt verdacht een bomaanslag te hebben willen plegen op Times Square in New York zou volgens de Amerikaanse autoriteiten een terroristisch trainingskamp in de Pakistaanse regio Waziristan hebben bezocht. De 30-jarige Faisal Shahzad, een Amerikaan van Pakistaanse afkomst, heeft dat tijdens zijn verhoor toegegeven. Waziristan, dat in het Pakistaanse stammengebied op de grens met Afghanistan ligt, is een bolwerk van de Pakistaanse Talibaan en Al-Qaeda. Gisteren werd bekend dat Shahzad onder meer is aangeklaagd voor een poging tot het inzetten van een massavernietigingswapen. Maandagavond werd Shahzad gearresteerd, aan boord van een vliegtuig op John F. Kennedy International Airport in New York, dat op het punt stond te vertrekken naar Dubai. De terreurverdachte was door de veiligheidscontrole heen gekomen, hoewel hij op een ‘no-fly’ lijst van de Amerikaanse overheid stond. De Amerikaanse president Obama verklaarde dat wordt uitgezocht of Shahzad banden had met extremistische groeperingen in het buitenland. Een paar uren na zijn arrestatie werden in Pakistan enkele van zijn familieleden opgepakt. (Reuters, AP)

Amerikaanse basis blijft op Okinawa

Okinawa. De Japanse premier Yukio Hatoyama ziet geen mogelijkheden om de omstreden Amerikaanse luchtmachtbasis Futenma op Okinawa te verplaatsen naar een locatie buiten het eiland. Daarmee komt Hatoyama terug op een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften. De impasse rondom Okinawa heeft de relatie met de Verenigde Staten op scherp gezet en de electorale positie van Hatoyama’s Democratische Partij van Japan verzwakt in de aanloop naar de verkiezingen voor het Hogerhuis (Japanse Eerste Kamer) in juli. Hatoyama zei dinsdag tijdens een bezoek aan Okinawa dat volledige verplaatsing van de luchtmachtbasis, die in een dichtbevolkt gebied ligt, onuitvoerbaar is. Op het eiland in de Oost-Chinese Zee is ruim de helft van de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan gelegerd. (Reuters, AP)

Vertrouweling van Berlusconi stapt op

Door onze correspondent

Rome. De Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling Claudio Scajola is dinsdag afgetreden vanwege een onroerendgoedaankoop. Het ontslag van deze vertrouweling van premier Berlusconi is een zware klap voor de Italiaanse regering, die echter niet in gevaar lijkt. Scajola wordt ervan verdacht dat hij in 2004 een appartement bij het Colosseum in Rome heeft gekocht, dat voor 900.000 euro zwart is betaald door een bouwondernemer, die wordt vervolgd voor het betalen van steekpenningen aan politici. „Ik zal aantonen dat ik hier niks mee te maken heb”, zei Scajola.