IJsbeer on Ice

Foto Mikhail Mordasov/AFP A ice-skating polar bear pulls a sledge with a figurant during a performance of Moscow circus on ice on May 3, 2010 at the Black sea resort of Sochi. AFP PHOTO/ MIKHAIL MORDASOV AFP

Dit is geen gedateerde foto. Het is evenmin een affiche van de Dierenbescherming.

Dit is een foto van 3 mei 2010, het ‘Moskou Circus on Ice’ in Sotsji, waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Vorig jaar trad hetzelfde circus nog in Nederland op.

Het gebruik van ‘wilde’ dieren in het circus is in de meeste landen niet verboden. Ondanks de protestgroepen die regelmatig voor de ingang van het circus staan, mogen ook in Nederland nog wilde dieren optreden.

In 2008 wilde de toenmalige minister van Landbouw Gerda Verburg de wet- en regelgeving rondom circusdieren verscherpen. In een welzijnsonderzoek werd gekeken naar olifanten, leeuwen, tijgers, kamelen en paarden. Volgens de onderzoekers doen de problemen zich vooral voor bij de verzorging van de dieren. Ook een gebrek aan afleiding en bewegingsvrijheid maakt dieren ongelukkig. De onderzoekers van de Wageningen Universiteit kwamen onder andere een half verlamde leeuw en paarden met te lange hoeven tegen.

De ijsbeer is sinds 2008 een beschermde diersoort. Ook staat hij vermeld als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de International World Conservation Union (IUCN). Er zijn nog ongeveer 20.000 tot 25.000 ijsberen wereldwijd. Volgens het IUCN zal de populatie de komende 45 jaar met bijna eenderde afnemen, als gevolg van de opwarming van de aarde.