Hoeveel past er op één pagina van een strafblad?

‘Vaak lees ik in de krant over een crimineel met een strafblad van wel acht pagina’s’, mailt Inge Molema uit Utrecht. Maar dat zegt haar „als nette burger” helemaal niets. En dus wil ze weten: hoeveel overtredingen passen er eigenlijk op één pagina van een strafblad?

Je zou grofweg aan kunnen houden dat er twee à drie strafzaken op een pagina gaan. „Maar dat is slechts om een indicatie te geven”, zegt Karin Kleissen van de Justitiële Informatiedienst in Almelo, waar de strafbladen worden beheerd. „Het blijft afhankelijk van het soort delict en de sanctie die is opgelegd.” In het geval van een simpele winkeldiefstal, waarbij de sanctie een boete van 100 euro is, beslaan delict en sanctie op het strafblad beide slechts enkele regels. Maar als een delict uit meerdere feiten bestaat, kan het zo om vier of vijf kantjes gaan, zegt Kleissen. De uitspraak van de rechter, die ook op het strafblad staat, kan dan ook zeer complex zijn.

Wat zegt het dan dat Asim B., de voetbalhooligan die wordt beschouwd als aanstichter van de rellen bij Hoek van Holland, een strafblad heeft van 25 pagina’s? Het vertelt ons dat hij een uitgebreid verleden heeft met justitie. Meer niet.

„Het aantal pagina’s op zichzelf zegt niet alles over een persoon”, zegt Kleissen met nadruk. „Je kunt beter iemand tegenover je hebben met meerdere pagina’s aan ‘lichte’ verkeersovertredingen, dan iemand met één pagina met daarop een meervoudige moord.”

Wat we in de volksmond nog steeds strafblad noemen, heet overigens sinds 2004 officieel ‘uittreksel justitiële documentatie’. Hierop registreert de Justitiële Informatiedienst alle misdrijven en het aantal overtredingen dat een persoon maakt, vanaf een leeftijd van twaalf jaar. Niet elke overtreding komt standaard in het uittreksel. Een boete voor door rood licht rijden zal niet worden gedocumenteerd. Een snelheidsovertreding waarbij meer dan dertig kilometer te hard wordt gereden, „nemen we op zodat de rechter er de volgende keer rekening mee kan houden dat iemand structureel te hard rijdt”, legt Kleissen uit. Voorwaarde voor een registratie van een overtreding is dat er in ieder geval sprake moet zijn van een opgelegde vrijheidsstraf of een boete die 100 euro of meer bedraagt.

Een strafblad kan trouwens ook krimpen: voor elk soort delict in het uittreksel bestaat een bepaalde bewaartermijn. Bij misdrijven is de minimale bewaartermijn dertig jaar, bij overtredingen is dat vijf jaar. Zedendelicten blijven tot twintig jaar na de dood van de dader geregistreerd.

Joël Broekaert

    • Joël Broekaert