Hockeysters Amsterdam geen partij voor Laren

Laren schakelde gisteren in de play-offs landskampioen Amsterdam uit. De hockeysters nemen het zondag in de eerste wedstrijd van de finale op tegen Den Bosch.

De hockeysters van Laren waren gisteren in het derde beslissende duel van de halve finale met 3-0 te sterk voor landskampioen Amsterdam. Laren-coach Alexander Cox riep zijn hockeysters na afloop gelijk op om zich te concentreren. „De halve finale hebben we gewonnen, maar we hebben nog helemaal niets bereikt”, schreeuwde hij zijn speelsters toe, terwijl de ploeg luid werd toegezongen door het publiek. „Rust uit en richt je op Den Bosch.”

Nadat Laren de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs zaterdag met 3-0 verloor van Amsterdam, was het een dag later met 4-1 te sterk. In de beslissende wedstrijd bleek Laren opnieuw de betere ploeg. Amsterdam kwam door het goede verdedigende werk van de thuisploeg niet in de wedstrijd. In de eerste helft kreeg alleen Kelly Jonker tweemaal een kans, maar eigenlijk werd Amsterdam nooit echt gevaarlijk. Laren-spits Kim Lammers, dit seizoen al goed voor 33 doelpunten, was dat wel. Na tien minuten maakte ze al haar eerste doelpunt.

Tien minuten voor rust profiteerde Laren na knullig balverlies van Amsterdam-aanvoerster Sophie Polkamp. Op aangeven van Carlijn Welten scoorde Lammers vervolgens ook de 2-0. Nog geen minuut later benutte de Duitse Julia Müller de eerste strafcorner van de wedstrijd, daarmee bepaalde zij gelijk de eindstand op 3-0.

Ook in de tweede helft was Laren dominant. „Doordat we verzuimden dat vierde doelpunt te maken, bleef het spannend”, zegt coach Cox. „Als het 3-1 wordt, kan er namelijk nog van alles gebeuren.” Amsterdam werd echter pas scherp in de laatste vijf minuten. Twee minuten voor tijd versierde de landskampioen de eerste strafcorner. Fieke Holman slaagde er echter niet in om Laren-keepster Joyce Sombroek te passeren.

Na de wedstrijd liepen de hockeysters van Amsterdam huilend het veld af. „Laren was een stuk sterker”, erkent ook Robbert Paul Aalbregt, vertrekkend coach van Amsterdam. „De scherpte ontbrak echter bij onze spitsen, de aanname van de lange ballen was waardeloos.” Alleen al in de eerste helft kwamen de aanvallers voor negen ballen zo’n twintig centimeter te laat. „Terwijl we dat werkelijk uitentreuren hebben geanalyseerd. Dan moet je er als spits nu wel staan.” Maar ook verdedigend kwam Amsterdam, net als in de tweede wedstrijd, telkens te laat. „Als de lange ballen niet worden aangenomen door de spitsen, liggen ze in mum van tijd natuurlijk weer op je eigen helft”, reageert Aalbregt. „Tot twee keer toe zijn we dan te laat en dat is ons fataal geworden. Je kunt het honderd keer vertellen en honderd keer op beelden laten zien, maar de speelsters moeten dat wel oppakken. Op een gegeven moment houdt je werk als coach ook op.”

Toch beweert Aalbregt niet teleurgesteld te zijn in zijn speelsters. „Het leek echt alsof we tegen mannen stonden te hockeyen. Laren was gewoon enorm sterk, ze pakten slimme overtredinkjes en ze haalden het tempo bij ons eruit. Ze gaan verdiend naar de finale.”

Laren bereikte al veertien maal eerder de play-offs, maar het is na 2003 pas de tweede keer dat de ploeg doordringt tot de finale. Zondag neemt het team van Cox het in de eerste wedstrijd in de best-of-three finale op tegen een gehavend Den Bosch. Spits Emilie Mol is, nadat ze zich zondag in de halve finale verstapte, negen maanden uitgeschakeld door een kruis- en binnenbandblessure. Ook is het onzeker of aanvoerster Janneke Schopman, die na dit seizoen afscheid neemt, kan meedoen omdat haar hand wegens een breuk in het gips zit.

Strafcornerspecialist en topscorer Maartje Paumen is voor één wedstrijd geschorst, omdat ze in de halve finale tegen Kampong haar derde gele kaart kreeg. Vooral met de afwezigheid van Paumen is Cox blij. „Het is erg prettig dat zij in de eerste wedstrijd niet meedoet. Maar er is zoveel kennis bij de begeleiding en speelsters van Den Bosch aanwezig dat ik wel verwacht dat ze met een goed alternatief komen.”

    • Shari Kiljan