Getuige ramp Enschede gehoord

Justitie laat de getuige horen die onlangs met een nieuwe verklaring is gekomen over de gebeurtenissen op 13 mei 2000, toen in Enschede de vuurwerkopslag van SE Fireworks ontplofte. Afgelopen zaterdag overhandigde RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink een verklaring van deze getuige aan de politie. Het gaat om een schoonzus van mede-directeur Willy Pater van SE Fireworks. Zij verklaart dat op de dag van de brand toch mensen op het terrein zijn geweest, ook al is dat altijd ontkend door de directeuren en medewerkers. Het zou gaan om Pater en zijn vrouw, en mogelijk ook twee oproepkrachten die hadden afgesproken dat ze die middag een tekstbord met vuurwerk zouden ophalen.

Volgens persofficier Patricia van der Valk van het Openbaar Ministerie in Almelo betreft het een „summiere, maar interessante verklaring”. „We kijken wat het gesprek oplevert. Op basis daarvan zullen we beoordelen of er ook anderen moeten worden gehoord.”

Het verhoor van deze getuige wordt afgenomen door medewerkers van het Twentse politiekorps die destijds niet betrokken waren bij het zogeheten Tolteam. Dat team deed onderzoek naar de vuurwerkramp. Mocht de getuigenis nieuwe aanknopingspunten bieden, dan zullen voor het verdere onderzoek medewerkers van andere korpsen worden gevraagd, aldus Van der Valk. „Wij willen niet dat ons voor de voeten wordt geworpen dat we alleen maar willen horen wat we al weten. We willen met de grootst mogelijke ontvankelijkheid naar deze informatie kijken.”

Bij de vuurwerkramp, volgende week tien jaar geleden, kwamen 23 mensen om het leven, raakten bijna duizend mensen gewond en werd een woonwijk verwoest.