Economie kort

Bovag en RAI verhogen prognose autoverkoop

AMSTERDAM. Brancheorganisaties Bovag en RAI verwachten dat er dit jaar 410.000 nieuwe personenauto’s in Nederland worden verkocht. Eerder gingen zij uit van een stabilisatie van de verkopen vergeleken met vorig jaar. Toen werden er bijna 388.000 auto’s verkocht. „Nu de verkopen vijf maanden op rij stijgen, verwachten we uit te komen op een hoger aantal dan vorig jaar”, zei een woordvoerder gisteren. De hogere prognose ligt evengoed nog fors onder het aantal van 2008. Toen werden bijna 500.000 nieuwe auto’s geregistreerd. In april werden voor de vijfde maand op rij meer nieuwe wagens verkocht vergeleken met vorig jaar. In april werden dat 37.654 nieuwe auto’s. Dat is 24,4 procent meer dan in april vorig jaar, toen de crisis in alle hevigheid was losgebarsten en Nederland nog geen sloopregeling kende. (ANP)

Grootste bierbrouwer verkoopt meer bier

BRUSSEL. Anheuser-Busch InBev, ’s werelds grootste bierbrouwer, heeft in de eerste drie maanden van het jaar meer bier verkocht en daar meer geld mee verdiend dan verwacht. Vooral in Brazilië was het bier van AB InBev gewild. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een minder snelle groei van de winst, zo maakte het bekend. De winst voor belastingen, rente en afschrijvingen nam over de eerste drie maanden van het jaar toe met 5,1 procent tot 3,09 miljard dollar (2,38 miljard euro). De brouwer van onder meer Budweiser, Stella Artois en Beck’s voorspelde eerder een lagere winstgroei door het slechte weer in de VS, de verdriedubbeling van accijns op bier in Rusland en hoge grondstofprijzen in opkomende markten. AB InBev verkocht in het eerste kwartaal 0,8 procent meer biervaten, blikjes en flesjes. In Brazilië nam het volume met bijna 16 procent toe, in de VS daalde het volume juist met 6,8 procent. Brazilië en de VS zijn de grootste markten voor de Belgische brouwer. (ANP, Reuters)

Moody’s waarschuwt Portugal voor tekort

LISSABON. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft gisteren gewaarschuwd dat het de kredietwaardigheid van Portugese staatsleningen binnen drie maanden kan verlagen vanwege oplopende tekorten en zwakke groeivooruitzichten. Moody’s zei dat het de ‘Aa2-waardering’ van Portugees schuldpapier „onder toezicht had geplaatst voor een mogelijke verlaging”. Als dat gebeurt, zal de kredietwaardigheid met een of hooguit twee treden worden verlaagd. Wanneer de kredietwaardigheid van een land wordt verlaagd, betekent dit dat het meer rente moet gaan betalen op leningen die het afsluit. De waarschuwing van Moody’s komt een week nadat een andere kredietbeoordelaar, Standard & Poor’s, de kredietwaardigheid van Portugal al had verlaagd. (ANP, AFP, Reuters)

Noodlijdend blad Newsweek te koop

NEW YORK. Het Amerikaanse weekblad Newsweek is te koop. De eigenaar, The Washington Post Co, wil van het blad af omdat het al jaren verlies lijdt. Newsweek is een van de oudste bladen in de VS. Het kwam in 1933 voor het eerst uit en is sinds 1961 in handen van The Washington Post Co. Newsweek heeft te maken met dalende advertentie-inkomsten. (AP)