Doden bij Griekse rellen

Bij demonstraties tegen de ingrijpende bezuinigingsplannen van de Griekse regering zijn gisteren in Athene drie doden gevallen. Een man en twee vrouwen (van wie eentje zwanger), stikten door rook toen er brand uitbrak in een filiaal van de Marfin Bank. Honderden demonstranten gooiden met molotovcocktails en stenen tegels naar de bank, zo maakte de brandweer bekend. De politie sloeg terug met traangas.

Ook in andere delen van het land werd uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen van de socialistische regering van premier George Papandreou gestaakt. In Thessaloniki zijn twintigduizend mensen de straat opgegaan. Ook daar vuurde politie traangas af op demonstranten die stenen gooiden naar winkels en banken.

Honderdduizenden ambtenaren hebben al sinds dinsdag het werk neergelegd en in de hoofdstad namen zo’n 250.000 mensen deel aan een protestmars. Gisteren kwamen ook het openbaar vervoer, de veerboten en het vliegverkeer stil te liggen. Verder bleven veel scholen, ziekenhuizen en kantoren dicht.

Griekenland moet de bezuinigingen doorvoeren in ruil voor 110 miljard euro aan noodleningen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. De regering wil onder meer pensioenen verlagen, lonen bevriezen en een belastingverhoging doorvoeren. Het zijn verreweg de ingrijpendste bezuinigingen uit de recente geschiedenis van Griekenland. Het parlement, waarin de regerende partijen een grote meerderheid hebben, stemt vandaag over de maatregelen. (AP, Reuters)

Lees meer over de Griekse bezuinigingsplannen op economie: pagina 12 en 13.