Deskundigen proces Wilders omstreden

Arabist Hans Jansen, die vandaag op verzoek van Geert Wilders als deskundige in de strafzaak tegen de PVV-leider is gehoord, is niet onafhankelijk en onpartijdig. Dat schrijven de advocaten Michiel Pestman en Ties Prakken namens de partijen die Wilders voor de rechter hebben gedaagd, in een brief aan de Amsterdamse rechtbank.

In het proces getuigen drie deskundigen: Jansen, islamkenner Simon Admiraal en de Amerikaans-Syrische psychiater en publiciste Wafa Sultan. De onafhankelijkheid van de laatste wordt ook betwist door Prakken en Pestman.

Jansen heeft zich als deskundige gediskwalificeerd door op te roepen geld in te zamelen voor de verdediging van Wilders, menen de advocaten. Volgens de wet moet hij onpartijdig zijn.

Nadat bekend werd dat Wilders voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie vervolgd zou worden, deed de International Free Press Society (IFPS) een oproep geld te doneren voor de verdediging van Wilders. Onder de verklaring stond de handtekening van onder anderen Hans Jansen. Verder heeft de arabist in tv-programma Nova erkend dat hij Wilders heeft geadviseerd bij het maken van zijn omstreden film Fitna. De advocaten menen dat dit zijn onpartijdigheid ondermijnt, omdat Fitna prominent figureert in de tenlastelegging.

„Volkomen bezopen”, reageert Jansen in de Volkskrant op de brief. Hij zegt nooit een bijeenkomst van de IFPS te hebben bijgewoond en verder slechts vragen van Wilders te hebben beantwoord.