Dader aanvallen Mumbai krijgt de doodstraf

De Pakistaanse terrorist Ajmal Kasab heeft vanochtend de doodstraf gekregen voor zijn aandeel bij de spectaculaire terreuraanvallen in de Indiase stad Mumbai. Daarbij werden anderhalf jaar geleden 166 mensen gedood.

Kasab (22) is de enige van de tien aanvallers in Mumbai die levend in handen van de autoriteiten kwam. Hij barstte in snikken uit toen de strafmaat vanochtend werd uitgesproken. Toen de rechter hem na afloop vroeg of hij nog iets wilde zeggen, schudde hij met zijn hoofd.

Kasab was maandag al schuldig bevonden aan verreweg de meeste van de 86 aanklachten tegen hem. De zwaarste luidden het voeren van oorlog tegen India, moord, criminele samenzwering en het uitvoeren van terroristische activiteiten. Op grond daarvan oordeelt de speciale rechtbank in Mumbai de doodstraf gerechtvaardigd. Zulke terroristen in leven houden, betekent een ,,aanhoudend gevaar” voor de samenleving en voor de Indiase regering, aldus de rechtbank. Voor vijf andere aanklachten kreeg hij levenslang.

Het vonnis is comform de eis van de openbaar aanklager. Die beschreef Kasab maandag als ,,een moordmachine van Pakistaans fabrikaat zonder menselijke gevoelens’’. ,,Kasab is de vleesgeworden wreedheid, volledig verstoken van menselijkheid”, zei hij. ,,Een monster zonder hart.” Kasabs advocaat had gepleit voor levenslang. Hij zei dat Kasab was geïndoctrineerd en verblind door religie en de kans moet krijgen zijn leven te beteren.

Volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1983 wordt in India de doodstraf – door ophanging – slechts uitgesproken in „de zeldzaamste van de zeldzame gevallen”. Dat Kasab nu die straf heeft gekregen, betekent nog niet dat die ook snel wordt voltrokken. Hij kan in beroep gaan en uiteindelijk clementie vragen aan de Indiase president. Voor het laatst in 2004 werd een terdoodveroordeelde in India ook daadwerkelijk opgehangen. Afgelopen maart werden in de deelstaat Haryana vijf mensen ter dood veroordeeld wegens de moord op een jong stel uit hun dorp dat tegen de zin van de dorpsoudsten was getrouwd.