Banken zeggen steun Grieken toe

Nederlandse banken zeggen de Griekse overheid en de Griekse banken te ondersteunen in het bestrijden van de schuldencrisis. Zij zullen niet speculeren met Grieks schuldpapier. Hoe de steun er precies uitziet is onduidelijk, omdat de betrokken banken daar geen commentaar op geven.

In een verklaring van De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die vanmorgen verstuurd werd, staat dat de Nederlandse financiële instellingen groot belang hechten aan „een consequente uitvoering van de voorziene maatregelen”, zoals afgesproken met het IMF en de Europese Unie. Ook „het beschikbaar gestelde leningenpakket is van groot belang voor financiële stabiliteit”. Zij scharen zich verder achter de verklaring van het Institute for International Finance, dat eerder deze week ook al in algemene termen steun uitsprak aan de Grieken.

In een toelichting zegt NVB-voorzitter Boele Staal dat de banken „hun rol niet uit de weg zullen gaan, in het belang van de stabiliteit”. Staal zegt dat die stabiliteit „ook in het belang van de banken is”. De verklaring is volgens de NVB in goed overleg met het ministerie van Financiën en toezichthouder De Nederlandsche Bank tot stand gekomen. Bronnen melden echter dat er veel verzet was bij de banken voor verdergaande steun van de banken aan Griekenland. Een betrokkene die anoniem wenst te blijven zegt: „De banken waren niet blij met de tendens die ontstond dat er een bijdrage gevraagd werd aan de financiële sector.” De verwachting is dat de Nederlandse banken hun kredietlijnen op de Grieken in stand zullen houden. Duitse banken zouden wel bereid zijn 1 tot 2 miljard euro extra te lenen aan de Grieken.

Van ING en Rabobank is bekend dat zij respectievelijk 3 miljard euro en 300 miljoen euro aan Grieks schuldpapier hebben, ABN Amro heeft dat bedrag nog niet willen vrijgeven, omdat het „niet materieel” zou zijn.