Baklavabakkers

Ze zouden je veertiende maand maar afpakken, je pensioenleeftijd verhogen van 53 naar 67 en je plotsklaps dwingen de belastingen te betalen die je altijd kon ontduiken. Dan zou ik ook de Akropolis bezetten.

Het irriteert ons terecht dat we steeds weer de portemonnee moeten trekken voor klaplopers die het verprutsen. Eerst de banken, nu complete landen. Opnieuw zitten we in de onverteerbare spagaat dat we de spelbreker moeten spekken om ergere brokken te voorkomen.

Morgen vindt er een door Geert Wilders aangevraagd debat plaats over de bijna 5 miljard euro die Nederland aan de Grieken gaat ‘lenen’. Wilders’ pleidooi laat zich voorspellen: geen cent meer naar die corrupte baklavabakkers, laat die gyrosvreters allemaal de tyfus krijgen.

Een goede gelegenheid om eens rustig aan Wilders uit te leggen: als we Griekenland failliet laten gaan, trekt dat half Europa mee in de val, de gewone hardwerkende man voorop. Wilders’ reactie is de primitieve reflex die hij op alle gebieden vertoont. Steeds is het een variatie op deze oervorm: pijn in je voet? Dan hakken we dat ding eraf!

Alles en iedereen is met iedereen en alles verbonden. Als een bankier in New York giftige hypotheken verpatst, zit een Alkmaarse loodgieter even later zonder baan. Als baardmannen in Afghaanse grotten de kolder in hun kop krijgen, ontploffen er bommen op Times Square. Als Griekenland het mediterrane imago van laksheid, corruptie en luiheid eer aan doet, moeten de koopmannen uit de Rijnstreken dokken. Niks eenheid van plaats, tijd en handeling – dat malle concept van Aristoteles, een Griek nota bene.

Onze economie en veiligheid mogen dan afhankelijk zijn van factoren buiten onze macht, dat wil nog niet zeggen dat ze volledig aan chaos en willekeur onderhevig zijn. Zoals bij de banken het toezicht faalde, zo faalde hier Europa. Hoe kan het dat een arm EU-lid zijn onderdanen kan toestaan met drieënvijftig jaar te stoppen met werken? De ouzozuipers en fetaboeren zijn spelbrekers van een spel met te coulante regels zonder veel controle. Daar moet heel Europa nu voor bloeden.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts