Anand geeft voorsprong na blunder weg

Topalov trok de stand weer gelijk in de tweekamp om het WK, dankzij een blunder van Anand in de achtste partij. Een Russische commentator zag de fout al aankomen.

Veselin Topalov heeft dinsdag in Sofia de stand gelijk getrokken in de tweekamp tegen Anand om het wereldkampioenschap schaken. Hij won de achtste partij. Het staat nu 4-4.

Het zat er al een beetje in, want Topalov leek het initiatief in de match te hebben overgenomen. In de twee partijen daarvoor had hij zwart, maar dat verhinderde hem niet om op winst te spelen.

Vooral in de zevende partij ging dat op indrukwekkende manier. Topalov offerde eerst een kwaliteit, toen een stuk en kreeg voor het materiaal zo’n overheersende stelling dat hij een paar keer remise voor het grijpen had. Dat wilde Topalov echter niet. Op het laatst moest hij nog oppassen om niet te verliezen, maar dat nam niet weg dat hij het spel volledig gemaakt had.

Voor die zevende partij was er een minuut stilte geweest ter nagedachtenis aan de Filippijn Florencio Campomanes, die van 1982 tot 1995 president van de FIDE was. Campomanes was eerder op die dag overleden in Baguio City, de stad die in de schaakwereld bekend werd door de WK-match tussen Karpov en Kortchnoi in 1978. Na het eerbetoon aan Campomanes werd de eerste zet namens Anand uitgevoerd door oud-wereldkampioen Anatoli Karpov.

Karpov wil president van de FIDE worden en was in Sofia om steun te zoeken bij de Bulgaarse schaakbond. Als hij die krijgt, zal er vast iets tegenover staan. Topalovs manager Silvio Danailov, ook een Bulgaar, is zelf kandidaat om president van de Europese Schaakunie te worden, en hij kan natuurlijk de steun van Karpov goed gebruiken.

Velen die graag zien dat Karpov FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov van de troon verdrijft, zullen minder opgetogen zijn over een bondgenootschap met de schelm Danailov.

De wereld van de schaakpolitiek is niet erg fris en je kunt er niet kieskeurig zijn in de keuze van bondgenoten. Zoals ViktorKortchnoi eens schreef over schaken en sport in het algemeen: de gentleman verliest altijd.

In de achtste matchpartij, waarin Topalov wit had, verdedigde Anand zich weer met zijn Slavische Muur, die deze keer echter wankel bleek. Na een ernstige fout van Anand kreeg Topalov belangrijk voordeel, dat hij vervolgens weer voor een groot deel uit handen gaf.

Anand wist zich min of meer te redden in een eindspel met een pion minder, maar met lopers van verschillende kleur, wat bijna altijd gunstig is voor de verdediger.

Het was bijzonder moeilijk te beoordelen of dit eindspel remise was of gewonnen voor Topalov. Opmerkelijk was wel dat de Russische commentator Sergei Sjipov al op de 36ste zet aangaf hoe Anand het later zou kunnen verliezen, maar ook hoe Anand dat kon vermijden. Sjipov is een geweldig commentator, maar het hielp waarschijnlijk ook dat hij met Kasparov had gesproken.

Een tijd lang verdedigde Anand zich nauwkeurig. De remise was binnen handbereik. Toen maakte hij, ongetwijfeld vermoeid, vlak voor het eind een grove blunder. Het was de fout waar Sjipov al bijna twintig zetten eerder voor had gewaarschuwd, en daarna verloor Anand op de manier die Sjipov toen ook al had aangegeven.

Er zijn nog maar vier partijen te spelen, dus de spanning loopt hoog op. Gezien het allerminst feilloze spel van beide kanten in de laatste partij, lijkt het of de zenuwen op scheuren staan.

Topalov -Anand, achtste partij, na de 54ste zet van wit.

54...Lc6 O gruwel! schreef Sjipov na deze zet. Zwart moet wits d-pion tegenhouden met zijn koning en zijn h-pion dekken met de loper, maar hij gaat het net omgekeerd doen. De remise was te bereiken met 54...Ke8 (54...Ld3 is ook goed), waarna wit niets beters heeft dan 55. f4 Kd7 56. g4 Ld3 57. f5 exf5 58. gxf5 h6+ 59. Kg6 Lc2 en wit komt niet verder. 55. Kh6 Nu is zwart verloren. 55...Kg8 56. g4 Zwart gaf op. Wits plan is simpel: zijn loper op g7 zetten om zwarts koning het veld f8 te ontnemen, dan g4-g5-g6 spelen (de laatste pionzet op een moment dat zwarts loper niet op e8 staat) en daarna breekt wits koning door naar het centrum. Zwart kan daar niets tegen doen.

    • Hans Ree