Zorgkliniek Klimmendaal is 'Gebouw van het jaar'

Revalidatiekliniek Groot Klimmendaal aan de rand van de Veluwe is door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) bekroond als ‘Gebouw van het jaar’. Het Arnhemse bouwwerk is bovendien genomineerd voor de Hedy d’Anconaprijs voor zorgarchitectuur, die begin juni wordt toegekend.

„Poëzie in het bos”, zo omschrijft de BNA-jury de kliniek die één van de 23 genomineerde ontwerpen. ,,Dit unieke zorggebouw ontsnapt aan de dictatuur van zijn functie, waarin architectuur doorgaans op de tweede plek komt.” Het doet de jury denken aan het sanatorium Zonnestraal van architect Duiker uit 1928, een monument van het Nieuwe Bouwen ,,waarin architectuur werd ingezet om mens en maatschappij te verheffen”.

Toen Van Velsen door de revalidatiekliniek werd benaderd, was die nog verspreid over diverse paviljoens op een terrein voor de gezondheidszorg. „We ruimen de paviljoens op en brengen alles in drie gebouwen bij elkaar: de revalidatiekliniek nu als eerste, later volgen een school en een woongebouw. Daardoor kun je het park en het natuurgebied van de Veluwe eromheen weer ervaren .”

De kliniek heeft op de begane grond een hoge, ruime binnenstraat waar sportruimtes en een zwembad aan liggen. Daarachter zijn een theater en een restaurant met glazen wanden, beide voor het publiek toegankelijk. Een verdieping hoger bevinden zich de polikliniek, de therapieruimten en de werkplaats, en daarboven de patiëntenkamers. Op het dak bevindt zich het Ronald McDonald Huis. Het gebouw begint relatief klein op de begane grond en kraagt steeds verder uit naar boven toe. Om het op een boshut te laten lijken, is de buitenkant van donkerbruin geanodiseerde aluminium planken gemaakt.

De nieuwbouw heeft een „optimistische uitstraling”, zegt de architect. „Niet: ik ben ziek, maar: ik word beter.” Op de site van Groot Klimmendaal verklaart directeur Juan Martina dat het gebouw „niet het gevoel geeft van een ziekenhuis, maar eerder van een wellnesscentrum. Alles ademt transparantie en openheid, de grote ramen halen de buitenwereld naar binnen.”

Van Velsen is ook tot eind volgend jaar Spoorbouwmeester, waarbij hij de NS en Prorail adviseert over vormgeving rond het spoor. Eerder al was hij gekozen als architect van het nieuwe station van Breda. Dit najaar wordt zijn nieuwe entreegebouw voor Paleis het Loo opgeleverd.

Meer info opbnagebouwvanhetjaar.nl