Wetenschap kort

Watersnip gonst met staart zoals een vlag

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het geheim van de watersnip is ontrafeld. Het staat nu vast hoe hij zijn gonzende geluid maakt. Onderzoekers uit Manchester beschrijven het in The Journal of Experimental Biology (online 16 april). De watersnip (Capella gallinago gallinago) is een steltloper met een lange snavel die in vochtige gebieden broedt. Hij wordt in Nederland snel zeldzamer. Het mannetje watersnip laat zich tijdens de baltsvlucht van flinke hoogte naar beneden vallen en produceert daarbij een karakteristiek geluid. Het was al bekend dat hij daarvoor zijn staart gebruikte. Met behulp van snelle video-opnames en proeven in een windtunnel is nu aangetoond dat hij het vermogen dankt aan de zeer afwijkende vormgeving van de buitenste staartveren. In een flinke luchtstroom wapperen en klapperen die als een vlag.

Grote planetoïde Themis bevat ijs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Astronomen hebben voor het eerst ijs aangetroffen op een planetoïde. Het gaat om Themis die rond de zon draait op 480 miljoen kilometer afstand. Omdat het ijs snel vervluchtigt, moet er op de een of andere manier van binnenuit de rotsklomp steeds nieuw water worden aangevoerd, vermoeden de astronomen. Themis is een van de talloze brokken ruimtepuin die in een brede gordel tussen Mars en Jupiter om de zon draaien. Met een diameter van 200 kilometer is het ook één van de grootste. De vondst steunt het idee dat inslagen van meteorieten – uit koers geslagen stukken ruimtepuin – ooit water op aarde brachten. De waarneming werd door twee teams gedaan die allebei de infraroodtelescoop van de NASA op Mauna Kea in Hawaï gebruikten. Zij beschreven hun vondst vorige week in Nature.