Vrijheidsfeest op 5 mei is niet verplicht

Volgens Rosanne Hertzberger is het wel mooi geweest met dat vieren van de bevrijding (Opinie, 3 mei). De bevrijdingsfeesten zijn volgens haar inhoudsloos volksvermaak geworden dat niets met de ?vrijheid? te maken heeft. Bovendien, vraagt Hertzberger zich af: welke slingers horen er nou bij respect, en hoeveel bier bij democratie? Dat Hertzberger geen zin heeft om met een biertje in de hand naar Junkie XL te luisteren, is uiteraard haar goed recht. Niemand dwingt of verplicht haar daar toe. In Nederland mogen wij namelijk zelf weten welke bijeenkomst wij bezoeken, of wij thuis blijven of op stap gaan, of we bier drinken of water, kortom: hoe wij ons leven vormgeven.

Het is precies daarom dat er op 5 mei alle reden is om een feestje te vieren, zonder af te doen aan het feit dat het leven na de bevrijding voor lang niet iedere overlevende als bij toverslag weer aangenaam was. Het besef van de verschrikkingen ? tijdens welke oorlog dan ook ? wordt eerder sterker dan zwakker als wij niet alleen stilstaan bij de ellende, maar ook dansen, zingen en proosten op de democratie en de vrijheid die wij vandaag de dag hebben om dit feest te kunnen vieren.

Suzanne van den Eynden

Den Haag

    • Suzanne van den Eynden