Voorkeur woensdag Radio, televisie en internet

bevrijding

65 jaar Bevrijding. Met een vrijheidstrein wordt gevierd dat 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De trein reist sinds 31 maart tot en met morgen door Nederland, op zoek naar verhalen over de oorlog. Joost Karhof ontvangt in de trein bekende en minder bekende gasten. Rob Trip bespreekt het verloop van de bevrijding met programmamaker Ad van Liempt, eindredacteur van de NPS-serie De Oorlog, en Christ Klep, militair historicus. Wim Kok houdt de 5-meilezing over het jaarthema Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?, demissionair premier Balkenende ontsteekt om 13.00 uur op Bevrijdingsfestival Limburg het Bevrijdingsvuur waarmee de Dag van de Vrijheid in het hele land officieel van start gaat. Astrid Kersseboom doet verslag van het officiële veteranendefilé in Wageningen. Ned.1, 12.10-17.25u.

De Canadezen komen. In de eerste week van mei 2010 zijn zo’n zevenduizend Canadese scholieren tussen 14 en 17 jaar in Nederland voor de herdenking van 65 jaar bevrijding. Eén scholier voor elke gesneuvelde Canadees. De scholieren zullen in diverse plaatsen in Nederland deelnemen aan de herdenking van de bevrijding. Jan Eikelboom volgde de voorbereidingen in Canada waar hij ook sprak met familieleden van Canadese soldaten. Met oorlogsbeelden uit de Canadese archieven. Ned.2, 19.25-20.25u.

Bevrijdingsdag 2010. Liveprogramma vanaf de Amstel in Amsterdam rond de nationale viering van de Bevrijding. Het eerste deel van de uitzending geeft een overzicht van de activiteiten rondom de viering van Bevrijdingsdag in het hele land. In het tweede deel is het 5-meiconcert op de Amstel, de traditionele afsluiting van Bevrijdingsdag, in aanwezigheid van de koningin, te zien. Brecht van Hulten spreekt onder anderen met Wim Kok, die de 5 mei-lezing verzorgt. Ned.1, 20.30-22.15u.

actualiteiten

The daily politics election debate. Een dag voor de parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië een rechtstreeks verslag over het vertrouwen van de burger in de politiek: The trust in politics debate. Deelnemers zijn Harriet Harman (Labour), George Young (Conservatieven) Lynne Featherstone (Liberaal Democraten en Adam Price (Plaid Cymru). Zij worden ondervraagd door Andrew Neil en Jo Coburn. BBC 2, 15.15-16.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts wordt nog één keer bingo gespeeld. Voor 100 euro koop je een kans op een halve minuut prime time zendtijd: de winnaars mogen een halve minuut optreden. Het geld dat wordt ingezameld komt ten goede aan Sam Galesloot, die lijdt aan een progressieve spierziekte waardoor hij blind en doof is en continu beademd moet worden. Hij kan hierdoor alleen nog maar communiceren met behulp van het hand-wang alfabet. Hij wil een boek over deze gebarentaal schrijven, zodat ook anderen de taal kunnen leren. De opbrengst van de bingo moeten hem hierbij helpen. Ned.2, 19.30-20.22u.

Pauw & Witteman. Dichter en schrijver Bart Chabot volgt de verkiezingscampagnes, deze keer gaat hij langs bij de ChristenUnie. Job Cohen praat over de strategie van de PvdA met oog op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Ned.2, 23.00-23.55u.

cultuur

Benali in boeken: Groningen. Tweede aflevering van een zesdelig boekenprogramma met Abdelkader Benali, die onderzoekt waarom schrijvers Groningen verlaten. Ned.2, 21.30-22.00u.

informatief

3 Doc: Moordcomplot Pim Fortuyn. Documentaire. Op 6 mei is het acht jaar geleden dat Pim Fortuyn op het Mediapark van Hilversum werd vermoord. Nederland stond op z’n kop en de geruchtenstroom kwam onmiddellijk op gang. Hadden politieke tegenstanders hier iets mee te maken? Handelde Volkert van der G. wel alleen? En had de moord voorkomen kunnen worden? Een reconstructie van de gebeurtenissen. Ned.3, 20.25-21.25u.

VPRO’s Import: Defamation. De Israëlische documentairemaker Yoav Shamir wil weten wat antisemitisme in deze tijd betekent. Hij reist de wereld rond en volgt verschillende Joodse Amerikanen naar hoofdsteden van Europa waar zij regeringsambtenaren waarschuwen voor de groeiende bedreiging van het antisemitisme. Hij sluit zich aan bij een klas Israëlische middelbare scholieren die Auschwitz bezoeken en spreekt met de baas van de Amerikaanse Anti Defamation League maar ook met diverse professoren die zware kritiek uitten op deze organisatie. De film gaat deels ook over de mechanismen waarmee de Israëlische jeugd wordt klaargestoomd voor de nationale dienstplicht. Ned.2, 23.50-1.25u.

amusement

Jiskefet – Debiteuren crediteuren. Eerste deel van een zevendelige reeks met herhalingen van de in de jaren negentig zeer populaire satirische televisiesketches die zich afspelen in een kantoormilieu, afdeling financiële administratie. Met Herman Koch, Michiel Romeijn, Kees Prins en Annet Malherbe als juffrouw Jannie. Ned. 3, 22.00-22.30u.