Voorkeur dinsdag Radio, televisie en internet

actualiteiten

Nationale Dodenherdenking. Rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Dit jaar houdt K. Schippers (1936) de jaarlijkse 4 mei voordracht. Schippers groeide op in Amsterdam in oorlogstijd. Als jongetje wist hij niet beter dan in oorlog te leven en de bevrijding maakte hij zeer bewust mee. Zijn voordracht De komst van de jazz heeft hij speciaal voor de herdenkingsbijeenkomst geschreven. De muziek is van Iván Fischer. Omstreeks 19.50 uur een rechtstreeks verslag van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. Een paar minuten voor acht uur leggen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander een krans. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur zal Job Cohen, de voormalige burgemeester van Amsterdam, een toespraak houden. De winnende scholier van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei, Luc Stefelmans, leest zijn gedicht voor. Presentatie: Jeroen Overbeek. Ned.2, 18,45-20.45u. De plechtigheid op de Dam is ook te volgen op Ned.1 en Ned.2, 19.50-20.25u.

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte. Rechtstreeks verslag van de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in het duingebied Meijendel bij Den Haag waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen werden gefusilleerd door de Duitse bezetter. RTL 4,5,7,8 19.55-20.05u.

Nova/DenHaag vandaag. Portret van Nick Glegg, de partijleider van de Britse politieke partij Liberal Democrats en een reportage over het destijds 10-jarige Nederlandse meisje Sussie Cretier, die tijdens WO II door de Canadezen, als mascotte en collega-soldaat werd uitverkoren. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Korte uitzending met compilatie van eerder uitgezonden onderwerpen en fragmenten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Ned.3, 19.30-19.50u.

Moraalridders. Wouter Bos kijkt terug op zijn vice-premierschap, zijn ministerschap en zijn tijd als politiek leider van de Partij van de Arbeid. De oud-journalist en schrijver Paul Hellmann vertelt onder meer over zijn betrokkenheid bij het proces tegen Demjannjuk, de kampbeul van Sobibor. De vader van Hellmann werd in dit kamp vermoord en kinderen hebben het recht in deze zaak als nevenaanklager op te treden. Hellmann is een van de Nederlandse aanklagers. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Muziekproducent en dj Junkie XL (Tom Holkenborg) tourt dit jaar als een van de Ambassadeurs van de Vrijheid langs verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. Hij vertelt onder meer over het Bevrijdingsfestival in Utrecht en zijn optreden op de Dam in Amsterdam. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Dokument: Het kwaad buiten. Documentaire. De inwoners van Vught zijn tijdens de oorlog tegen wil en dank betrokken geraakt bij het concentratiekamp Vught. Dit heeft bij velen van hen diepe sporen nagelaten. Voor het eerst in 65 jaar worden hun persoonlijke ervaringen besproken. Sommige bewoners van het Brabantse dorp Vught verdienden bij de bouw van het Duitse concentratiekamp een boterham door barakken te bouwen. Anderen maakten in het geheim pakjes met eten voor de gevangenen. Ned.2, 18.05-18.45u.

Hitler's postcard. Documentaire van Michael Kloft over de dood van Adolf Hitler en de onzekerheid die daar na 65 jaar volgens sommigen nog altijd over bestaat. Op 30 april 1945 pleegde Adolf Hitler samen met Eva Braun zelfmoord in zijn bunker onder de Rijkskanselarij in Berlijn, zo staat officieel in de geschiedenisboeken. Toch twijfelen sommigen daar nog steeds aan, omdat er nooit een echt sluitend bewijs is geweest aangaande de stoffelijke resten van Hitler en Braun. De film brengt het onderzoek van politie en geheime diensten in kaart en gaat ook zelf op zoek naar de allerlaatste geheimen over de gebeurtenissen in de bunker eind april 1945. Canvas, 21.10-22.05u.

drama

Luther. Eerste deel van een donkere, psychologische drama-misdaadserie met in de hoofdrol de geniale, maar door eigen demonen opgejaagde politiedetective John Luther, gespeeld door Idris Elba (Stringer in The Wire). Luther onderzoekt de moord op de ouders van het wonderkind Alice Morgan (Ruth Wilson) en verdenkt al snel het kind zelf. BBC 1, 22.00-23.00u.