Verkiezingen België nu al omstreden

Nog altijd is er geen datum voor de verkiezingen in België. Toch dreigen er al grote problemen. Die verkiezingen zijn onwettig als ze worden georganiseerd op de manier waarop de ontslagnemende regering van premier Leterme dat wil doen.

Dat zeggen twaalf Vlaamse rechtbankvoorzitters. Ze hebben daarover een brief geschreven aan de premier. De rechters waarschuwen voor een „juridisch vacuüm”.

De bezwaren van de rechters houden verband met de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde, waar de regering onlangs over viel. Brussel-Halle-Vilvoorde, afgekort BHV, is het enige tweetalige kiesdistrict in België. Het bestaat uit de tweetalige hoofdstad Brussel en 35 Vlaamse randgemeenten. In die randgemeenten zijn steeds meer Franstaligen komen wonen. Bij verkiezingen kunnen ze stemmen op de Brusselse kopstukken van Franstalige partijen.

Vlaamse politici maken zich zorgen over de ‘verfransing’ van de randgemeenten. Ze willen ‘BHV’ splitsen en die gemeenten bij een eentalig Vlaams kiesdistrict voegen.

Na de val van de regering-Leterme, bijna twee weken geleden, waarschuwden deskundigen meteen al voor mogelijk onwettige verkiezingen. Het Grondwettelijk Hof stelde eerder al dat er een oplossing moet worden gevonden voor BHV, voordat er nieuwe verkiezingen kunnen worden georganiseerd. Probleem is dat alle grenzen van kiesdistricten samenvallen met de grenzen van provincies, behalve die van het kiesdistrict BHV. Volgens het Grondwettelijk Hof is dat in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

De rechtbankvoorzitters zeggen nu hetzelfde als het Grondwettelijk Hof. Dat is niet onbelangrijk: die rechtbankvoorzitters moeten toezien op de geldigheid van de verkiezingsuitslagen.

Minister Turtelboom (Binnenlandse Zaken) zei vanmorgen dat ze niet anders kan dan de verkiezingen op deze manier organiseren. „In een democratie wordt het laatste woord aan de kiezer gegeven. Ik weet niet of het aan de rechterlijke macht is om te beslissen om geen verkiezingen te organiseren, dat druist in tegen de basisprincipes van de grondwet.”

Het parlement moet nog bijeen komen om zich te ontbinden. Pas daarna wordt de verkiezingsdatum bepaald. Waarschijnlijk wordt het zondag 13 juni.