Verdachte van moord nooit eerder in beeld

De moord op de 15-jarige Andrea Luten heeft het dorp Ruinen sinds 1993 beziggehouden. De gemeente hield gisteren een informatiebijeenkomst.

Ze hadden er altijd op gehoopt, maar nauwelijks meer op gerekend. Roelof en Lammi Luten, de ouders van de deze maand zeventien jaar geleden vermoorde 15-jarige scholiere Andrea Luten uit Ruinen, achtten de kans dat de dader van de moord ooit gevonden zou worden minimaal.

Hun café De Dorpsherberg in Ruinen (Drenthe) werd onlangs gesloten. Ze verhuisden naar Hongarije. Daar hoorden ze gisteren het nieuws dat een 41-jarige verdachte uit Hoogeveen was aangehouden. Zijn DNA kwam overeen met dat van een aangetroffen DNA-spoor op de kleding van Andrea. „Geweldig”, noemde Lammi Luten de arrestatie op RTV Drenthe. Omdat het om een DNA-match gaat hoopt ze dat nu wel de juiste persoon is opgepakt. „Aan zo’n match hecht ik veel waarde.” De afgelopen zeventien jaar werden vijf verdachten in de zaak aangehouden.

Burgemeester Peter Snijders (VVD) van De Wolden, waar Ruinen deel van uitmaakt, is opgelucht over de aanhouding. Vooral voor de familie Luten. Hoewel de arrestatie ook tot „emoties van nieuw verdriet” kan leiden. „Ze zijn vooral blij dat de politie deze zaak nooit heeft losgelaten. Dit is een belangrijke doorbraak.” Gisteravond kwamen zo’n dertig mensen uit Ruinen en Gijsselte bijeen. Ze waren volgens Snijders al goed geïnformeerd. „Ze wilden weten of de verdachte ooit in Ruinen had gewoond. Ze zijn benieuwd naar wat de verhoren van de man opleveren. De spanning blijft daardoor nog even bestaan.” De verdachte was eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. Snijders verklaart dat verdachten van zo’n misdrijf vaak „meer doen dan we weten”.

De gewelddadige dood van de 15-jarige kasteleinsdochter op 10 mei 1993 bleef de Ruinense dorpsgemeenschap al die jaren bezighouden. Andrea was een innemende en knappe verschijning. Ze fietste die middag van school terug naar huis. In de bossen van Gijsselte moet ze haar moordenaar zijn tegengekomen. Een dag later werd ze een paar honderd meter van het fietspad levenloos gevonden. Ze bleek gewurgd. Sporen van seksueel misbruik waren er niet. Evenmin van een worsteling. Wel werden er drie haren op haar kleding aangetroffen.

Lammi Luten zegt de verdachte niet te kennen. Hij was al die jaren in de drie politieonderzoeken nooit in beeld als verdachte. De 2.100 gehoorde getuigen noemden zijn naam ook niet. Bij de 300 mannen die in 2005 vrijwillig DNA afstonden zat hij evenmin. De dader zou een teruggetrokken leven leiden, geen bekende zijn van het slachtoffer en niet aan een geestelijke stoornis lijden, bleek uit een daderprofiel uit 1994. Het Dagblad van het Noorden meldt vandaag dat de verdachte een bedrijf in betonmallen runde. Hij zou inderdaad een teruggetrokken bestaan hebben geleid en een huurschuld hebben.

In april 2002 leek er ook een doorbraak te zijn in de moordzaak met de arrestatie van de toen 27-jarige Richard K., een bekende van Andrea. Hij bleef ontkennen en DNA-bewijs ontbrak. Toch eiste het OM acht jaar cel tegen hem. De rechtbank sprak hem echter vrij wegens gebrek aan hard bewijs.

    • Karin de Mik