Verdachte mislukte aanslag New York opgepakt

Een Amerikaan van Pakistaanse afkomst is gisteren in de VS gearresteerd als verdachte van de mislukte bomaanslag op Times Square in New York van afgelopen zaterdagavond. De 30-jarige Faisal Shahzad werd kort voor middernacht gearresteerd op John F. Kennedy International Airport waar hij op een vlucht naar Dubai wilde stappen.

Shahzad is geïdentificeerd als de vermoedelijke eigenaar van de Nissan Pathfinder uit 1993 waar de amateuristische autobom, die niet afging, in was verstopt. Hij zou de terreinauto onlangs hebben gekocht van een man in Bridgeport in de staat Connecticut. De politie heeft een woning van Shahzad in Bridgeport doorzocht.

De vorige eigenaar van de auto had meerdere internetadvertenties voor de auto geplaatst. De aankoop werd contant betaald en zonder formaliteiten afgehandeld. De verkoper kon zich alleen herinneren dat de koper een man uit het „Midden-Oosten” of een „hispanic” leek, aldus The New York Times. Welk spoor uiteindelijk tot de arrestatie van Shahzad heeft geleid, is niet bekendgemaakt.

Volgens de autoriteiten is de mislukte aanslag mogelijk voorbereid door meerdere, internationale daders. Shahzad zou recentelijk zijn teruggekeerd van een reis van vijf maanden naar Pakistan, waar zijn echtgenote verblijft. Eerder werd de aanslag opgeëist door de Pakistaanse Talibaan.

De blanke man in de camerabeelden die gisteren zijn vrijgegeven, wordt nog altijd niet beschouwd als verdachte. De man, die naast de auto een shirt uittrok, was mogelijk alleen een toevallige passant, aldus de politie.

Shahzad wordt vandaag voorgeleid en aangeklaagd voor het vervoeren van een autobom naar Times Square, volgens een verklaring van de openbare aanklager, de FBI en de politie. Pakistan heeft de VS gisteren medewerking toegezegd in de verdere identificatie van de verdachte, aldus minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik. (AP, Reuters)