Sport kort

Pellizotti mag van wielerunie UCI niet starten in Giro d’Italia

MILAAN. Franco Pellizotti mist de Giro d’Italia. De wielrenner van Liquigas mag van de internationale wielrenunie UCI zaterdag niet van start gaan in Amsterdam. Bij Pellizotti zouden afwijkende bloedwaarden op zijn biologische paspoort zijn geconstateerd, meldde de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport gisteren. Pellizotti eindigde vorig jaar als derde in de Ronde van Italië. In de zomer veroverde hij als beste klimmer de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk. De afwijkende bloedwaarden zijn volgens de sportkrant gevonden bij een controle aan de vooravond van de Tour in 2009. Pellizotti wordt vervangen door zijn landgenoot Vicenzo Nibali. Kopman van Liquigas is Ivan Basso. (ANP)

Japans golftalent vestigt wereldrecord

TOGO. Het Japanse golftalent Ryo Ishikawa heeft een wereldrecord gevestigd door tijdens een proftoernooi slechts 58 slagen nodig te hebben voor één ronde. De achttienjarige Aziaat leverde die prestatie zondag op de slotdag van het toernooi op de Nagoya-golfbaan van de Japanse stad Togo. Ishikawa noteerde twaalf birdies en geen enkele bogey. Tot zondag stond het record op naam van de Amerikanen Al Geiberger, Chip Beck en David Duval die alle drie op de PGA Tour eens 59 slagen nodig hadden voor een rondgang. (ANP)

Engelkes blijft coach van voetbalsters

ZEIST. Ed Engelkes blijft voorlopig bondscoach van de Nederlandse voetbalsters. De interim-trainer maakt de kwalificatiereeks voor het WK in 2011 af. Nederland speelt nog vier duels en is afhankelijk van de resultaten van de Noorwegen om nog kans te maken op WK-deelname. Engelkes volgde eind maart de opgestapte Vera Pauw op. (ANP)

Van Oostveen volgt Kesler op bij KNVB

ZEIST. De Raad van Toezicht van voetbalbond KNVB heeft Bert van Oostveen per 1 september benoemd tot voorzitter van het bestuur betaald voetbal. Dat heeft de KNVB gisteren bekendgemaakt. Huidig bestuursvoorzitter Henk Kesler treedt op die datum terug. Van Oostveen maakte reeds deel uit van het bestuur betaald voetbal, als verantwoordelijke voor bedrijfsvoering. Jean Paul Decossaux is momenteel de derde portefeuillehouder (commerciële zaken) in dat bestuur. Of er op 1 september weer een derde bestuurslid wordt benoemd, is nog niet bekend. (ANP)

Hockeysters op WK in groep met Duitsland

LAUSANNE. De Nederlandse hockeysters zijn bij het wereldkampioenschap in de Argentijnse plaats Rosario ingedeeld in groep A. De tegenstanders van de ploeg van bondscoach Herman Kruis zijn Duitsland, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en India. Het WK begint op 29 augustus en duurt tot 11 september. (ANP)

Engelse Hull City gedegradeerd

WIGAN. Hull City is gisteren gedegradeerd uit de Premier League. De voetbalclub van Jan Vennegoor of Hesselink en George Boateng kwam bij Wigan Athletic niet verder dan een gelijkspel (2-2). Portsmouth en Burnley degradeerden eerder al naar het Championship, de tweede klasse in Engeland. (ANP)

Tennisster Rus in hoofdtoernooi Estoril

ESTORIL. Arantxa Rus heeft zich gisteren geplaatst voor het WTA-toernooi in het Portugese Estoril. De Nederlandse tennisster won in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi met twee keer 7-5 van Jarmila Groth uit Australië. (ANP)