Pellizotti mag niet van start in de Giro

De Italiaan Franco Pellizotti zal zaterdag in Amsterdam niet aan de start staan van de Giro d’Italia. De wielrenner van Liquigas mag van de internationale wielrenunie UCI niet rijden omdat afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort zijn geconstateerd. De UCI heeft de Italiaanse wielerbond gevraagd een strafprocedure te beginnen tegen Pellizotti.

Ook Koos Moerenhout zal zaterdag niet starten. De Nederlandse renner (Rabobank) is hersteld van een luchtweginfectie, maar nog niet fit genoeg voor de Giro. Tom Stamsnijder neemt zijn plek in.

Pellizotti werd vorig jaar derde in de Ronde van Italië. In de zomer won de Italiaan de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk. De afwijkende bloedwaarden zijn volgens de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport gevonden bij een controle aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk in 2009. Pellizotti wordt vervangen door zijn landgenoot Vicenzo Nibali. Kopman van Liquigas is Ivan Basso.

De Franse ploeg AG2R begint aan de Giro zonder de Sloveense renner Tadej Valjavec. Bij hem werden eveneens afwijkende bloedwaarden geconstateerd. AG2R kondigde meteen aan Valjavec niet te laten starten en hem te ontslaan als de Sloveense wielerbond de renner schorst. Valjavec eindigde in 2004 en 2009 in de toptien van het eindklassement.

Bij de start zaterdag in Amsterdam zal de Italiaanse wielerploeg Lampre Gilberto Simoni naar voren schuiven. De 38-jarige renner, die de Giro d’Italia in 2001 en 2003 won, rijdt zijn laatste wedstrijd.

De Nederlandse renner Addy Engels, in dienst van het Belgische Quickstep, begint in Amsterdam aan zijn achtste Giro. De voorgaande zeven edities reed hij uit. (ANP)