Ongewone uitvoering

cd hoes Anima Eterna: Symphonie fantastique

cd klassiek

Anima Eterna: Symphonie fantastique ****

Dat Hector Berlioz een briljant vernieuwer en kenner was van de kunst van instrumentatie en orkestratie is bekend; zijn Grand traité d’instrumentation et d’orchestration geldt nog steeds als een standaardwerk. De Symphonie fantastique zou je als klinkend bewijs daarvan kunnen opvatten. De extreem open en warm klinkende uitvoering door dirigent Jos van Immerseel met zijn Anima Eterna is ook moeilijk anders te ervaren. Van Immerseel opteert voor een orkest van rond de 70 musici – een kleinere bezetting dus dan je doorgaans in de reguliere symfonische uitvoeringspraktijk ziet. Maar daarmee begint de reeks ongewone eigenschappen pas. Het bal zwiert, de mars naar het schavot is rijk aan snaterige houtblazers. En zo zijn er meer voorbeelden. Maar de kracht van Van Immerseel is vooral dat zijn Symphonie fantastique niet klinkt als een authentiek statement, maar als levende, ademende muziek, rijk aan momenten die het oor verrast doen omkrullen.

Mischa Spel

    • Mischa Spel